videoprilog Kristine Marković (Federacija danas)

Mostarcima kroz izložbu 'Lično' Velije Hasanbegovića predstavljeni portreti žrtava rata

Izložba portreta žrtava rata "Lično" fotografa Velije Hasanbegovića otvorena je u utorak u Mostaru u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a u suradnji s organizacijom Catholic Relief Services i Caritasom BiH.

Prilikom otvorenja izložbe, veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael J.Murphy kazao je kako su izloženi portreti žrtava rata dokaz da je moguće bol pojedinca pretvoriti u pozitivno djelovanje tako što će se promovirati mir i povjerenje.

- Užas rata ostavio je duboke rane na sve kojih se dotaknuo, stoga je važno prepoznati pojedinačnu i kolektivnu patnju svih koji su kroz nju prošli. Jednako važno je tu spoznaju iskoristiti za dobrobit čovječanstva. Ove žrtve rata, koje su sada heroji mira, trebaju nam svima biti inspiracija - istaknuo je Murphy.

Naglasio je kako ovi heroji i dalje trebaju potporu u nastavku procesa zacjeljivanja.

- Konkretno, treba im osigurati pristup mjestima stradanja. Preživjele žrtve rata iz Mostara već su se ujedinile i zagovaraju pristup svim tim mjestima radi sjećanja. Njihovi pojedinačni putevi zacjeljivanja vode prema zacjeljenju društva i trebamo ih podržati - kazao je Muprhy.

Američki veleposlanik dodao je kako je put pomirenja među ljudima Bosne i Hercegovine jedini put za budućnost.

- Novi naraštaji trebaju se učiti o istini, a žrtvama rata treba iskazati poštovanje, to je jedini put za budućnost. Put pomirenja među ljudima BiH liječi rane ove zemlje i garantira pravedan i trajni mir između djece i unučadi onih koji su prošli put patnje i izgubili živote u periodu od 1992. - 1995. godine - kazao je Murphy.

Istaknuo je kako Mostar može postati primjer ostatku zemlje kako prevladati prepreke i podjele ako čelnici grada tako odluče.

- Njihova podrška ovoj izložbi dobar je početak - naglasio je veleposlanik SAD-a u BiH.

Izložba je organizirana u više gradova širom Bosne i Hercegovine, a mostarski gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je da ona ukazuje na činjenicu kako su oprost, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost neophodni, te da mir nema alternativu.

- Upravo ova činjenica treba nam biti misao vodilja u izgradnji boljeg Mostara, ali i bolje Bosne i Hercegovine na zadovoljstvo svih naših sugrađana. Današnji sudionici izložbe pokazali su kako se može nadvladati prošlost i krenuti prema boljoj budućnost i mogu nam svima poslužiti kao uzor - kazao je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić istaknuo je kako je izložba "Lično" značajna za ovaj grad, ali i druge dijelove BiH.

- Iz teške prošlosti Mostar je izrastao u grad pomirenja. Danas ovdje u Gradskoj vijećnici, kući svih građana i naroda, zajedno svjedočimo da je moguća obnova života u miru i međusobnom prožimanju. Da bi to i dalje bilo moguće, moramo biti vođeni i nadahnuti motivima višeg ljudskog stanja dobra, kao likovi izložbe "Lično" i biti iskreni u želji da na istinitosti i pravdi izgradimo zajedničku i bolju budućnost - naglasio je Marić.

Ova izložba je, kako kaže, spojena i isprepletena ljudska priča o čovjekovoj sudbini kada je pogodi pomračenje u ljudskoj povijesti i dogodi se rat.

- Teška, ali poučna priča, priča o teškom životu, ali i o nadi u svijetlu bolje i drugačije stvarnosti. Za ovakve projekte, univerzalno upućene samo na ljudske osjećaje, uistinu kao čovjek dugujem zahvalnost uime svih građana Mostara i BiH, uime naše djece i značaja za budućnost ljudi koji će i dalje živjeti i djelovati na ovim prostorima - zaključio je Marić.

federalna.ba/Fena

izložba Lično Velija Hasanbegović
Sarajevo Photography festival Bihać fotografije fotografija izložba
0 16.08.2022 19:29
Zoran Kanlić Bijeg od realnosti Galerija Zvono fotografije izložba
0 02.08.2022 21:50
Zoran Kalinić Sarajevo izložba
0 31.07.2022 20:23