videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Mostar za vikend kao da pandemija ne postoji

Dok brojke rastu, tijekom istog vikenda, u nekolicini mostarskih restorana organizirani su koncerti na kojima se okupilo više stotina osoba. Poštivala se odluka o radnom vremenu, ali ne i epidemiološke mjere koje kažu kako u zatvorenom prostoru može biti do 30 osoba.

U Mostaru očito nikome nije zapelo za oko da su  koncerti srbijanske folk ili hrvatske pop zvijezde kršenje naredbi Kriznog stožera Federacije BiH, ali i onog kantonalnog i, što je najvažnije, ugrožavanje javnog zdravlja. Inspektori su za koncerte doznali iz medija i zahvaljujući društvenim mrežama gdje se dijelila koncertna atmosfera.

Inspekcijska služba Grada Mostara ima svega dva sanitarna inspektora i nemaju, kazano nam je, ovlaštenje da zatvore ugostiteljske objekte u kojima se krše epidemiološke mjere. Na kantonu je, rečeno nam je, da budu doneseni propisi koji im to omogućavaju. A njih nema. Inspektori mogu samo izreći novčane kazne i pokrenuti kaznene prijave. Tako nam je u poruci kazao i ministar zdravstva i prvi čovjek Kriznog stožera HNK-a Goran Opsenica: „Krizni tožeri kantonalnih ministarstva zdravstva mogu predlagati vladama svojih kantona samo restriktivnije mjere spram procjene epidemiološke situacije, a nadzor nad njihovim provođenjem ili poštivanjem mogu vršiti samo mjerodavne inspekcijske službe i policija“.

Doznajemo da su u petak vršeni preventivni  inspekcijski nadzori. No, samo s upozorenjima kojih se, očito je, nisu svi pridržavali. O mlakim reakcijama na očito ugrožavanje javnog zdravlja nismo uspjeli doznati više ni u kantonalnom, ali ni u federalnom inspektoratu. U nadležnosti policije, pak, nije sankcioniranje kršenja epidemioloških mjera poput ovih za vikend. Provode samo neke od mjera - zabranu kretanja od 23 sata do 5 ujutro i nadzor poštivanja radnog vremena do 23 sata.

„Dobiju prekršajni nalog i službena zabilješka se proslijedi nadležnoj inspekciji - u ovom slučaju Grad Mostar - na daljnje postupanje. Ona dalje zakonski tereti taj ugostiteljski objekat. Službenici na licu mjesta naplate mandatne kazne od 500 KM ili uruče prekršajni nalog“, objašnjava Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a.

Podijeljene nadležnosti, mnoštvo nejasnoća, zakon star 16 godina i različite odluke kriznih stožera dovele su do toga da pravila ne vrijede za svakog isto.

Nismo uspjeli doznati ni jesu li pjevači iz susjednih država koji su održali koncerte prijavljeni Uredu za strance i imaju li uopće dozvolu za nastup na ovom području. I Poreznoj upravi su ruke vezane jer, u skladu sa zakonom, koncerti im se više ne trebaju najavljivati, a  organizator sve troškove prema državi izmiruje tek nakon odrađenog posla.

federalna.ba

Mostar pandemija koronavirus kršenje mjere
Mostar turistički autobusi vinjete
0 30.03.2023 19:53
Mostar izgradnja bazena
0 30.03.2023 15:43
Mostar konferencija djeca sa poteškoćama u razvoju
0 29.03.2023 20:09
Napretkov tjedan kulture Mostar HKD Napredak Napredak
0 27.03.2023 22:41
Mostar Zračna luka Mostar Mostarski aerodrom Zagreb
0 26.03.2023 18:25