Mostar: Paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima počelo praznovanje Božića
(Izvor: Fena)

Mostar: Paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima počelo praznovanje Božića

Tradicionalnim paljenjem badnjaka u četvrtak navečer ispred manastira Žitomislići počela je proslava Badnje večeri kojom se pravoslavni vjernici pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik Božić - rođenje Isusa Hrista.

Večernju službu i paljenje badnjaka uz nazočnost velikoga broja vjernika u manastiru Žitomislići služio je iguman manastira Danilo Pavlović.

- Božić je najradosniji praznik jer je Bog postao jedan od nas, sišao sa svoje visine i svoga Božanstva i postao čovjek kao i mi. Time nas je spasio od bolesti, patnje i svih nemoći. Zato praznujući Božić mi praznujemo milost i dobrotu Božju - poručio je, uz ostalo, u večernjoj službi iguman Pavlović, koji je vjernicima čestitao Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božji – Hristos se rodi!".

Paljenje badnjaka u isto vrijeme upriličeno je i u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju dok će kod Stare crkve u Mostaru i kod Crkve u Blagaju biti u 23.30 sati.

Svete liturgije na području Mostara bit će služene u ponoć u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju i u Manastiru Žitomislić.

Ranije su iz SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar najavili Božićni koncert, šesnaesti po redu, koji će se održat u subotu, 8. siječnja, u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Na koncertu će nastupiti Srpski vizantijski zbor "Mojsije Petrović" iz Beograda, a po jednu numeru izvest će i vjeroučiteljica iz Mostara Tijana Bašić i učenici pravoslavne vjeronauke iz mostarskih osnovnih i srednjih škola.

federalna.ba/Fena

Mostar Badnje veče Božić
Patrizansko spomen groblje Mostar Mostar
0 05.08.2022 19:14
Mostar Mostar – Prostori koji pokreću anketa
0 05.08.2022 12:39
Mostar izgradnja finansiranje
0 04.08.2022 15:41
Odbrana BiH - Igman 2022 Mostar
0 03.08.2022 19:53