Mostar domaćin trening kampa za mlade bicikliste
(Izvor: Fena/Biciklistički savez BiH)

Mostar domaćin trening kampa za mlade bicikliste

Biciklistički savez BiH održat će treći po redu trening kamp za mlade bicikliste  od 17. do 19. marta u Mostaru.

Kroz tri dana druženja, treninga i edukativnih programa mladi BiH biciklisti bolje će se upoznati, družiti, voziti i trenirati u Hercegovini, te steći nova znanja i iskustva kroz rad sa starijim kolegama i trenerima.

Ovogodišnji trening kamp održava se kroz "UCI Solidarity program" uz podršku  međunarodnih institucija, i to UCI (Svjetska biciklistička Federacija) i UEC (Europska biciklistička Federacija), saopćeno je iz Biciklističkog saveza BiH.

"Posebno smo sretni što su naše napore prepoznale naše krovne institucije i odlučile dati veliki doprinos i podršku našim mladim biciklistima", kazao je predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić.

Čelnici Biciklističkog saveza BiH predstavili su svoj rad predsjedniku UCI-a Davidu Lappartientu i predsjedniku UEC-a Enricu della Casi, koji su ostali ugodno iznenađeni naporima na promociji biciklizma i radu s mladim naraštajima.

"Sedam dana nakon prezentacije na e-mail Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine stigao je dopis o financijskoj podršci od UCI-a za trening kamp, kao i podršci kroz bicikle i opremu. Naši reprezentativci dobiti će 14 profesionalnih bicikala za trening i odlaske na natjecanja. Moram kazati da je ovo prvi put da Biciklistički savez BiH dobiva ovako značajnu podršku za svoj rad i ostvarivanje svojih sportskih ciljeva. Upravo smo otvorili vrata svjetskim institucijama i na nama je da nastavimo i dalje kvalitetno raditi, uz obećanje kako je ovo početak saradnje i da podrška neće izostati ni u sljedećim godinama", kazao je Zorić.

Na trening kamp do sada je prijavljeno stotinjak biciklista iz Bosne i Hercegovine, kao i nekoliko biciklista iz Hrvatske.

Treninzi će se obavljati uz stručno osoblje (Adnan Mekić, Hajrudin Trle i Amar Njemčević).

Osim međunarodnih institucija UCI i UEC, podršku trening kampu u Mostaru dali su: Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, Sportski savez Grada Mostara i Grad Mostar.

Iz Biciklističkog saveza BiH upozoravaju učenike u saobraćaju na povećan broj biciklista na ulicama u Hercegovini narednih dana.

federalna.ba/Fena

biciklizam
Utrecht bicikli biciklizam Biciklisti Nizozemska
0 13.11.2022 09:53
Lejla Njemčević biciklizam
0 17.10.2022 10:17
Lejla Njemčević biciklizam
0 27.09.2022 12:39