Mosoti: Ponekad gledamo na drugu stranu kad se desi nasilje

Mosoti: Ponekad gledamo na drugu stranu kad se desi nasilje

Predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini UNFPA John Kennedy Mosoti nije siguran da je moguće do 2030. godine iskorijeniti nasilje protiv žena i djevojaka, što je cilj održivog razvoja, a glavni razlog je što se ne radi dovoljno na tome.

- Međutim, nije sve tako strašno. Zajedno sa partnerima našli smo mogućnost za iskorjenjivanje tog nasilja iz našeg društva. EU pruža razne vrste podrške, posebno ženama koje su preživjele nasilje, a zahvaljujemo i za podršku predstavnika bh. vlasti da bismo iskorijenili to nasilje iz ovog društva - kazao je.

On smatra da postoje resursi i dobra volja, da postoji prostor da bi se poboljšalo stanje s tim u vezi. Ipak, kako je kazao, ponekad gledamo na drugu stranu kad se desi nasilje, isključimo se. Ponekad se kaže da su sistemi u problemima, da bi pružili odgovarajuće usluge i pravdu za žrtve.

- Ako uspijemo uraditi, svako svoj dio posla, mislim da ćemo uspjeti značajno smanjiti stopu nasilja barem za 50 posto za jednu godinu. Urađene su studije, da se to može uraditi i da se borimo protiv rodno zasnovanog nasilja među svim djevojkama i ženama u cijeloj Bosni i Hercegovini - naglasio je. 

Gledajući širu perspektivu u Bosni i Hercegovini, Mosoti kaže da brojke još nisu dobre. Jedna od dvije žene pretrpjela je neki oblik nasilja. Tu se, kako je kazao, ne govori o nasilju putem interneta, koje je mnogo šire i gdje su brojevi još mnogo gori, a ima slične možda i gore posljedice.

Mosoti ističe da je bol nasilja, posebno nad ženama i djecom, nažalost nešto što se nastavlja ‘uprkos svim našim naporima, svim našim planiranjima, programima i našoj pažnji’.

- Svakog dana žene i djevojke pate od rodno zasnovanog nasilja. Vidjeli smo čime je to rezultiralo, 2023. šest i više žena su bile žrtve feminicida u ovom društvu. To je neprihvatljivo, a opet se nastavlja - naglasio je.

Mišljenja je da se, ako se želi iskorijeniti nasilje protiv žena i djece, mora početi sa onima koji su zapostavljeni, ne mogu se braniti i nemaju glasa da se brane, sa onima koji su ranjivi i misle da se ne mogu nigdje obratiti u borbi protiv tih ljudi koji vrše nasilje nad njima.

Na prezentaciji ‘Studije o rodno zasnovanom nasilju nad ženama i djevojkama u pokretu’ John Kennedy Mosoti govorio je o žrtvama nasilja među migrantima i izbjeglicama, ‘ljudima koji su prošli grozna putovanja odakle god da dolaze i gdje god da pokušavaju otići’. 

Kako je kazao, imao je više puta priliku kontaktirati sa nekim od tih ljudi, bio u nekim od privremenih prihvatnih centara, čuo je priče od kojih mnoge slamaju srce.

- To su priče koje ste možda samo vidjeli u filmovima, za koje se misli da su samo plod mašte.  Sve to se i nastavlja - kazao je.

Podsjetio je da UNFPA brine za seksualno-reproduktivno zdravlje, kao agencija UN-a, podržava prava svih žena i djevojaka posebno u hitnim situacijama i to programom u više od 150 zemalja. UNFPA je predan tome da se rješava i rodno-zasnovano nasilje na specifičan način, da bi se našli relevantni putevi za rješavanje tog problema.

Populacijski fond Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNFPA) i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini prezentirali su prošlog mjeseca u Sarajevu "Studiju o rodno zasnovanom nasilju nad ženama i djevojkama u pokretu", u okviru UNFPA humanitarnog odgovora na migracije u Bosni i Hercegovini.

Radi se o podacima temeljenim na iskustvima žena i djevojaka tokom njihovog migracijskog putovanja, a pomoći će produbljivanju razumijevanja tih fenomena. To će doprinijeti poboljšanju programa zaštite za ranjive žene i djevojke u Bosni i Hercegovini. Taj događaj okupio je u Sarajevu predstavnike vladinih institucija, zdravstvenih ustanova, humanitarnih agencija, civilnog društva i drugih institucija u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba/Fena

John Kennedy Mosoti UNFPA
Sports 4 Peace UNFPA
0 01.11.2023 17:00
UNDP UNFPA Specijalna olimpijada mladi sa invaliditetom
0 23.10.2023 15:14
statistika Evropski dan statistike UNFPA Agencija za statistiku BiH
0 20.10.2023 10:40