Moskva tvrdi  da su ruske snage odbile ukrajinsku ofanzivu velikih razmjera
(Izvor: Viacheslav Ratynskyi/Reuters)

Moskva tvrdi da su ruske snage odbile ukrajinsku ofanzivu velikih razmjera

Ruske snage su odbile "ofanzivu velikih razmjera" ukrajinske vojske u Donjecku, na istoku Ukrajine, saopštilo je noćas ministarstvo odbrane Rusije. "Neprijatelj je u jutro 4. juna pokrenuo ofanzivu u punom obimu na pet sektora fronta u pravcu južne Donjecke oblasti", navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da "neprijatelj nije postigao svoj cilj i da nije uspio".

Ministarstvo je saopštilo da je ukrajinska vojska vodila ofanzivu sa šest mehanizovanih bataljona i dva tenkovska bataljona. Na snimku koji je ministarstvo objavilo na Telegramu vidi se kako ruske snage uništavaju ukrajinska oklopna vozila.

Ukrajinske vlasti nisu komentarisale tvrdnje ruskog ministarstva. Kijev mjesecima tvrdi da priprema veliku kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov objavio je u nedjelju na Twitteru zagonetnu poruku, citirajući pjesmu Depeche Mode-a Enjoy the Silence. "Riječi su veoma nepotrebne, mogu samo da naškode", navodi se u njegovom tweetu.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video snimak na kojem je, kako tvrdi, nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila na polju eksplodiralo nakon što su pogođeni. Ministarstvo je saopštilo da su ruske snage ubile 250 ukrajinskih vojnika i uništile 16 tenkova, tri borbena vozila pešadije i 21 borbeno oklopno vozilo.

Ukrajina se mjesecima pripremala za kontraofanzivu protiv ruskih snaga. U intervjuu objavljenom u nedjelju, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je za Wall Street Journal da je spreman pokrenuti kontraofanzivu, ali je umanjio prognozu uspjeha upozorenjem da bi to moglo potrajati i imati velike troškove.

"Ne znam koliko će to trajati", rekao je. “Da budem iskren, to može ići na različite načine, potpuno drugačije. Ali mi ćemo to uraditi i spremni smo.”

federalna.ba/agencije

Rusija Ukrajina ofanziva