Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

Moskva je odbacila nove izvještaje američkih medija o mogućem napadu Rusije na Ukrajinu i optužila Washington za pogoršavanje situacije i svaljivanje krivice na Moskvu, piše list "Kommersant" pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

"Washington Post" je u današnjem izdanju citirao zvaničnike i jedan obavještajni dokument u kojem se navodi da američke obavještajne službe smatraju da je moguće da Rusija planira ofanzivu na više frontova protiv Ukrajine već od sljedeće godine, sa oko 175.000 vojnika.

Washington Post: Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu s oko 175.000 vojnika

Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu koja bi uključila do 175.000 vojnika i to već sljedeće godine, prenio je u petak uvečer list Washington Post. Moskva se sprema da pokrene ofanzivu sa "100 bataljona sačinjenih od taktičkih grupa sa procijenjenom snagom od 175.000 ljudi", a u ofanzivi bi bili uk...

"SAD vode specijalnu operaciju radi pogoršanja situacije u vezi sa Ukrajinom dok prebacuju odgovornost na Rusiju", rekla je "Kommersantu" portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da su "provokativne akcije nedaleko od ruskih granica praćene optužujućom retorikom".

SAD, američki saveznici iz NATO-a i Ukrajina optužili su Moskvu za gomilanje trupa nedaleko od ukrajinske granice, a Kijev tvrdi da Rusija planira napad.

Moskva je demantovala da planira invaziju na Ukrajinu i optužila je Kijev za gomilanje svojih snaga radi napada na teritoriju koju kontrolišu proruski orijentisane snage.

Rusija je saopštila da može da pomjera trupe po svojoj teritoriji, u skladu sa sopstvenim procjenama, i da one ne predstavljaju prijetnju izvan ruskih granica.

federalna.ba/Srna

 

Rusija Ukrajina