"Moramo održavati 'plamen' evropske perspektive, ali danas nije dobar dan"
(Izvor: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

"Moramo održavati 'plamen' evropske perspektive, ali danas nije dobar dan"

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell izjavio je danas u Briselu uoči Samita EU-zapadni Balkan da je neophodno održavati "plamen" evropske perspektive, ali da danas nije dobar dan.

- Nismo na nivou na kojem bi trebali biti sa zapadnim Balkanom. Danas bismo trebali pokrenuti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ali ne mogu sakriti svoje razočarenje jer se stvari ne odvijaju u dobrom smjeru - rekao je Borrell.

Istakao je da se još jednom pokazalo da je jednoglasno donošenje odluka u EU veliki problem i da se ne može dozvoljavati da jedna zemlja mjesecima blokira donošenje odluka, misleći pritom na Bugarsku. 

- Neophodno raditi na jačoj i bržoj integraciji naroda zapadnog Balkana u naš rad i pozivati ih da učestvuju u našim raspravama - poručio je Borrell.

Samit, na kojem će učestvovati lideri država članica Evropske unije i država zapadnog Balkana, održava se uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona.

Samitu u Briselu prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

federalna.ba/Fena

Josep Borrell Samit EU - Zapadni Balkan
Josep Borrell Rusija
0 04.04.2024 18:54
Gaza Josep Borrell humanitarni radnici
0 02.04.2024 11:25
Josep Borrell Josep Gaza
0 18.03.2024 12:07
Josep Borrell Pojas Gaze Izrael Palestina Kamala Harris
0 04.03.2024 20:28