Moral na ispitu: Delegati o platama i akcizama na gorivo
(Izvor: AA/Arhiva)

Moral na ispitu: Delegati o platama i akcizama na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za danas trebalo bi da razmatra dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH.

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, jeste izjednačavanje nastanka obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Drugi zakonski prijedlog tiče se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Na sjednici održanoj 9. marta Predstavnički dom PSBiH usvojio je prijedlog izmjena Zakona o akcizima u BiH čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez. 

Dom naroda bi se trebalo izjasniti i o zahtjevu delegata Kluba bošnjačkog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

U prvom čitanju delegati bi trebali da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Predstavnički dom je 9. marta usvojio zakonski prijedlog čiji su predlagači poslanici Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović.

Zakonski prijedlog koji se tiče izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, predložio je poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut i predviđeno je prvo čitanje. Odnosi se na ograničavanje isplate otpremnina za odlazak u penziju za zaposlene s najvišim koeficijentima.

federalna.ba/Fena

Dom naroda PSBiH Zakon o akcizama
Dom naroda PSBiH usvojen Zakon o PDV-u
0 23.11.2023 13:45
Dom naroda PSBiH počela sjednica
0 23.11.2023 11:17
Zakon o porezu na dodatnu vrijednost Dom naroda PSBiH
0 23.11.2023 08:22
Dom naroda PSBiH Parlament BiH blokada Ustavni sud BiH SNSD
0 04.10.2023 20:45
Dom naroda PSBiH
0 04.10.2023 18:24