Monsunske kiše povećavaju inflaciju i prehrambenu nesigurnost u Pakistanu

Monsunske kiše povećavaju inflaciju i prehrambenu nesigurnost u Pakistanu

Monsunske kiše bez presedana koji su opustošile Pakistan utjecale su i na inflaciju, što povećava strahove od prehrambene nesigurnosti u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cijene hrane porasle su za 30 posto, a u monsunskom periodu, koji je u toku, uništene su ogromne količine usjeva spremnih za žetvu širom južnoazijske zemlje, uzrokujući nestašice osnovnih namirnica, povrća i voća na tržnicama i utječući na rast cijena osnovne robe.

U pljuskovima i poplavama do sada je stradalo više od 500 ljudi od 14. juna, a poplavljeni su milioni hektara poljoprivrednog zemljišta.

Najteže je pogođena jugozapadna pokrajina Balochistan, koja graniči s Avganistanom i Iranom, gdje su obilne kiše uništile ogroman dio poljoprivrednog zemljišta i voćnjake u više od deset okruga, koji su glavni snabdjevači voćem ne samo za pokrajinu nego i za ostatak zemlje.

"Trenutni (monsun) nije samo teško pogodio uzgajivače, već je izazvao i inflatorni pritisak, koji će kasnije imati opasan spiralni utjecaj na cijeli lanac ishrane u zemlji", rekao je Syed Mahmood Nawaz Shah, poljoprivrednik iz južne pokrajine Sindh.

Govoreći za AA, Shah je rekao da se zbog niza faktora Pakistan već bori s ključnim pitanjem prehrambene nesigurnosti, što će vjerojatno biti pogoršano razaranjima uzrokovanim monsunskim kišama.

"Nastavak padavina može donijeti dalje uništenje u cjelini, uključujući i poljoprivredni sektor", upozorio je on.

U sjeveroistočnom Punjabu i južnoj pokraji Sindh, sve brojnija populacija i stambene potrebe posljednjih su godina velike zelene površine pretvorile u betonske džungle, ne samo u velikim gradovima nego i u manjim naseljima.

Monsunske kiše već dugo izazivaju pustoš Pakistan u smislu ljudskih žrtava i uništavanja ionako krhke infrastrukture, ali klimatske promjene dodatno su povećale njihovu učestalost, žestinu i nepredvidivost posljednjih godina.

Prema podacima Ministarstva životne sredine i klimatskih promjena u zemlji je do sada palo 87 posto više kiše tokom ove monsunske sezone u odnosu na prošlu godinu.

- Nestašice neizbježne

Shah je rekao da je monsunski period uzrokovao gubitke od oko 50 milijardi pakistanskih rupija (227 miliona dolara) samo u poljoprivrednom sektoru u Sindhu.

On navodi da su kiše jako oštetile pamuk, datule, čili, karfiol, luk i drugo voće i povrće u Sindu i Balochistanu.

U Sindhu se uzgaja 55 posto ukupne količine luka u zemlji, a Shah kaže da je oko 70 posto usjeva luka u Sindhu uništeno kišama.

"Jedini usjev koji je imao koristi od kiše je riža", rekao je on.

S njim se slaže Dhabi Bux Bugti, zvaničnik u Ministarstvu poljoprivrede Balochistana, koji je rekao da su kiše i poplave izazvale opustošile usjeve, povrće i voće u ovoj pokrajini.

"U istočnim područjima Balochistana Sibi, Jhal Magsi, Barkhanu, Jaffarabadu, Awaranu, Sohbatpuru, Lasbeli i Naseerabadu pamuk, riža i povrće pretrpjeli su veliki udar zbog kontinuiranih padavina", rekao je Bugti za AA.

Dodao je da je uništeno od 50 do 80 posto usjeva pamuka i od 20 do 30 posto usjeva riže.

Kiše su uzele danak i u zapadnim okruzima Balochistana, koji su poznati po proizvodnji voća, uglavnom jabuka, grožđa i breskvi.

"50 do 60 posto uroda breskvi i 30 posto uroda jabuka ozbiljno je oštećeno nedavnim pljuskovima i bujicama", rekao je on.

Shaukat Ali Chadhar, predsjednik Kisan Board Pakistan, nevladine organizacije koja se bavi istraživanjem i razvojem poljoprivrede, primijetio je da je osim što je opustošio usjeve, monsunski period poremetio žetvu u Punjabu, najvećoj pokrajini u zemlji i glavnoj žitnici.

Chadhar je rekao da u Punjabu vlada i nevladine organizacije pokušavaju procijeniti ogromne gubitke zbog kiša i poplava na usjevima pamuka i kukuruza.

Punjab ima najveći dio ukupne proizvodnje pamuka u zemlji.

Prema njegovim riječima, u centralnom i gornjem Punjabu, kiše su uništile kukuruz i povrće poput bundeva, kupusa i čilija.

"To će sigurno uzrokovati nestašice i rast cijena ovih roba u danima koji dolaze", rekao je on.

- Utjecaj na druge sektore

Prema zvaničnim podacima 38 posto pakistanske populacije od preko 229 miliona zaposleno je u poljoprivrednom sektoru, koji je teško pogođen kišama i poplavama.

"Šteta u poljoprivrednom sektoru neće utjecati samo na poljoprivrednike. Sve ovo imaće negativne efekte i na buduće usjeve s obzirom na to da se poljoprivrednici u finansijskim problemima već bore protiv povećanja troškova proizvodnje", rekao je Shah.

On je dodao da bi manja proizvodnja mogla dovesi do smanjenja broja radnih mjesta u drugim sektorima vezanim za poljoprivrednu proizvodnju, kao što su pakovanje i transport.

- Uništeni usjevi datula

U Sindhu i Balochistanu vjerovatno su najteže pogođeni proizvođači datula jer je uništeno oko 70 posto usjeva.

"Poljoprivrednici su ove godine očekivali žetvu od oko 220.000 tona, no kiše su dosad uništile 150.000 tona", rekao je Mohammad Bashir Arain, predsjednik Udruženja trgovaca datulama Khairpur.

Pakistan je peti najveći svjetski proizvođač datula, s 11 posto učešća u globalnoj proizvodnji, s oko 130 vrsta koje se uzgajaju u zemlji.

Indija godišnje kupi 400.000 tona suhih datula, poznatih kao Chohara, iz Pakistana, uglavnom iz Khairpura.

- Utjecaji klimatskih promjena

Pakistan je jedna od 10 zemalja koje su teško pogođene klimatskim promjenama i globalnim zagrijavanjem.

U nedavno objavljenom globalnom klimatskom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije UN-a upozoreno je da region sada treba da očekuje svake tri godine ​​toplotni talas koji premašuje rekordne temperature zabilježene 2010. godine. U izvještaju se navodi da bi se bez klimatskih promjena takve ekstremne temperature događale jednom u 312 godina.

Toplotni talasi uobičajeni su širom Pakistana i Indije u maju, junu i julu, ali ove godine maksimalne temperature zabilježene su u martu.

Prema izvještaju UN-a, klimatske promjene uzrokuju intenzivnu vrućinu, zbog čega su rekordne temperature vjerovatnije čak 100 puta.

U toplotnom talasu koji je pogodio sjeverozapadnu Indiju i Pakistan u aprilu i maju 2010. godine region je zabilježio najviše prosječne temperature od 1900. godine.

Ako klimatske promjene nastave trendove predviđene u studiji, Pakistan i Indija mogu očekivati ​​slično visoke temperature gotovo svake godine do kraja vijeka.

federalna.ba/AA

Pakistan inflacija