Moldavska policija istražuje niz lažnih dojava o postavljenim bombama
(Izvor: Ilustracija/Getty Images)

Moldavska policija istražuje niz lažnih dojava o postavljenim bombama

Moldavska policija istražuje seriju dojava o postavljenim bombama na različitim lokacijama u glavnom gradu Kišinjevu, uključujući Vrhovni sud, tržne centre i međunarodni aerodrom u glavnom gradu, saopštile su danas lokalne vlasti.

Policija u Kišinjevu je navela da je devet dojava stiglo na adrese i bolnica i drugih medicinskih ustanova.

U julu je u toj državi zabilježeno 40 prijetnji bombama, a gotovo polovina je bila upućena aerodromu što je znatno poremetilo avio-saobraćaj.

Nijedna od današnjih dojava nije bila prava i na lokacijama nisu pronađene nikakve eksplozivne naprave.

Moldavska premijerka Natalija Gavrilita rekla je nedavno medijima da dojave imaju za cilj da ometaju i uplaše tamošnje vlasti i građane. Dodala je da su neke dojave poslate sa IP adresa u Rusiji i Bjelorusiji i da su upućeni zahtjevi tim zemljama da istraže incidente.

U Moldaviji, susjedu Ukrajine koja je u ratu, tenzije su počele da rastu u aprilu kada je više eksplozija odjeknulo u separatističkom proruskom regionu Pridnjestrovlju.

Pridnjestrovlje, koje se otcijepilo od Moldavije nakon kratkog građanskog rata poslije raspada Sovjetskog Saveza, ima oko 500.000 stanovnika, dok Rusija to područje podržava i ekonomski i vojno. Međunarodna zajednica tu oblast ne priznaje kao državu.

Rusija tamo ima oko 1.500 vojnika koji služe kao mirovne snage, ali se strahuje da mogu biti iskorišteni za invaziju na Ukrajinu.

federalna.ba/Beta-AP

Moldavija
Ursula von der Leyen EU Moldavija Ukrajina
0 23.06.2022 22:42
Evropsko vijeće Ukrajina Moldavija Gruzija članstvo u EU
0 23.06.2022 08:24
Ukrajina Moldavija kandidatski status
0 22.06.2022 15:51
Moldavija protesti
0 29.05.2022 14:56