MOK zaprijetio Afganistanu eliminacijom sa Olimpijskih igara 2024. zbog kršenja prava žena

MOK zaprijetio Afganistanu eliminacijom sa Olimpijskih igara 2024. zbog kršenja prava žena

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zatražio je od Afganistana siguran pristup sportu djevojkama i ženama ako ta zemlja želi učestvovati na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, javlja njemačka novinska agencija DPA.

MOK također zahtijeva od afganistanskih sportskih vlasti da reprezentacije koje predstavljaju moraju imati i žene koje žive i treniraju u Afganistanu. Time je MOK odgovorio na najnovije mjere talibana kojima se ograničavaju životi žena i djevojaka u zemlji.

MOK dodaje da Izvršni komitet s velikom zabrinutošću prati situaciju i oštro osuđuje sve ove mjere.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) prethodno je od MOK-a  zatražila trenutno isključenje Afganistana iz svih međunarodnih sportskih takmičenja. Otkako su talibani preuzeli vlast u zemlji, ženama je u zemlji zabranjeno bavljenje sportom, navodi HRW.

Kršenja prava žena često je meta oštrih kritika u Afganistanu i diljem svijeta, zbog čega je sada reagovao i MOK.

Do sada mjere protiv Afganistana nisu bile oštre. U MOK-u su pozvali lokalne vlasti i Nacionalni olimpijski komitet  da poštuju olimpijska načela i u skladu s tim izbjegavaju bilo kakvu diskriminaciju. MOK će stoga nastaviti stipendijama podupirati sportaše i sportašice iz Afganistana koji se pripremaju za Olimpijske igre, prenosi STA. 

federalna.ba/Fena

MOK Afganistan žene