Mohammad Mokhber, prvi Raisijev zamjenik obnašat će dužnost predsjednika narednih 50 dana
(Izvor: Ilustracija/akipress)

Mohammad Mokhber, prvi Raisijev zamjenik obnašat će dužnost predsjednika narednih 50 dana

Prema Ustavu Irana, prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber preuzet će dužnost predsjednika zemlje na 50 dana.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli su u nedjelju u helikopterskoj nesreći.

Desetine hitnih spasilačkih timova upućeno je u planinsko područje u sjeverozapadnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, gdje se nesreća dogodila u nedjelju popodne.

Tokom narednih 50 dana, vijeće koje se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i šefa pravosuđa mora osigurati održavanje novih izbora.

Član 131. Ustava Irana to predviđa, u slučaju smrti ili bolesti aktuelnog predsjednika.

"U slučaju smrti, smjene, ostavke, odsutnosti ili bolesti predsjednika duže od dva mjeseca, ili u slučaju da je mandat predsjednika istekao, a novi predsjednik još nije izabran zbog smetnji, prvi potpredsjednik preuzima sva ovlaštenja i odgovornosti uz saglasnost rukovodstva, a vijeće koje čine predsjednik Parlamenta, šef pravosuđa i prvi potpredsjednik dužno je da u najkraćem mogućem roku obezbijedi održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora, u periodu od 50 dana", navodi se u spomenutom članu.

Raisi je izabran za predsjednika Irana 2021. godine nakon što je odnio ubjedljivu pobjedu, sakupivši 17,9 miliona glasova od 28,9 miliona glasača.

federalna.ba/AA

Iran ustav izbori Ebrahim Raisi