Modi položio zakletvu za premijera Indije, počinje treći mandat
EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Modi položio zakletvu za premijera Indije, počinje treći mandat

Narendra Modi položio je danas zakletvu za treći uzastopni mandat na mjestu indijskog premijera.

Nakon što njegova hinduistička nacionalistička stranka BJP (Bharatiya Janata Party) nije uspjela da osvoji apsolutnu parlamentarnu većinu, u vlasti će morati da se oslanja i na koalicione partnere. Modi je položio zakletvu na ceremoniji koju je predvodio predsjednik Droupadi Murmu, u indijskoj predsjedničkoj palati Raštrapati Bhavan, u Nju Delhiju.

Ovaj popularni sedamdesettrogodišnji lider tek je drugi indijski premijer nakon Džavaharlala Nehrua koji je ostao vlasti i u trećem petogodišnjem mandatu.

Ovo je prvi put da je BJP-u, za vrijeme Modijeve vladavine, potrebna podrška saveznika da formira vladu, nakon što su 2014. i 2019. godine osvajali ubjedljivu većinu.

Većina indijskog stanovništva, čak oko 80 odsto od 1,4 milijarde stanovnika, hinduističko je.

Modijeve pristalice mu pripisuju zasluge za brz ekonomski rast i poboljšanje položaja Indije na globalnom nivou.

Međutim, njegovi kritičari kažu da potkopava indijsku demokratiju i njen status sekularne nacije napadima hinduističkih nacionalista na manjine u zemlji, posebno na muslimane, i sve manjim prostorom za drugačije mišljenje i slobodu medija.

Njegovi politički protivnici doveli su u pitanje i ekonomske rezultate, ukazujući na visoku nezaposlenost i rastuću nejednakost uprkos snažnom privrednom rastu.

federalna.ba/Beta-AP

Indija Narendra Modi