Močvara, bara, život stvara

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa koji se obilježava 2. februara od 1997 godine, kada je usvojena Ramsarska konvencija , tema magazina Natura ovog petka je “ Prirodni rezervati BiH – Močvara , bara, život stvara”.

O stanju močvarnih staništa, inicijativama i preporukama ekoloških aktivista, turističkim projektima i istraživanjima, u emisiji govore koordinator za BiH  Svjetske organizacije za zaštitu prirode Zoran Mateljak, upravitelj Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko i iz  Centra za zaštitu životne sredine Banja Luka asistent u program Biodiverziteta i zaštićena područja, Jugoslav Jevđić.

Više od dvije milijarde ptica svake godine migrira iz Evrope preko Sredozemnog mora da bi prezimilo u sjevernoj ili središnjoj Africi. Bosna i Hercegovina je jedna od najznačajnijih destinacija za migraciju ptica. Istraživanja  rađena u zadnjih 15 godina, ukazala su na postojanje Jadranskog migratornog puta, kojim ptice iz centralne i sjeverne Evrope putuju prema Africi preko Balkanskog poluostrva i Jadranskog mora. Centar tog puta migracije su kraška polja Bosne i Hercegovine. Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Evrope. Tokom seobe ptice se suočavaju sa velikim brojem prepreka – od širokih morskih prostranstava i opasnih pustinja, do nepredvidljivih vremenskih prilika i nenadanih oluja. Zbog toga su pticama selicama duž seobenog puta neophodna pouzdana i sigurna mjesta na kojima se mogu nahraniti i odmoriti, a to su u najvećoj mjeri močvarna staništa.Tri međunarodno zaštićene močvare u Bosni i Hercegovini koje štiti Ramsarska konvencija – Livanjsko polje, Hutovo blato i Bardača, područja su koja su u posljednjih 20 godina značajno degradirana zbog loših praksi korištenja i upravljanja, nepoštivanja vladavine prava, te domaćih i međunarodno preuzetih obaveza. U vremenu kada se suočavamo sa sve češćim klimatskim ekstremima, močvare mogu odigrati izuzetnu ulogu kao prirodne retencije visokih voda, te regulacije vodnog režima u ljetnim mjesecima i sušnim periodima.

Urednica i voditeljica Alma Jusubašić

Natura magazin
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Natura magazin priroda zdravlje
0 05.03.2021 15:04
Natura magazin
0 26.02.2021 13:02
Natura magazin radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 19.02.2021 12:07
Natura magazin
0 05.02.2021 11:44
Natura magazin radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 22.01.2021 11:52