MMF: Rat Izraela i Hamasa i napadi kod Jemena prijete svjetskoj privredi
(Izvor: Khaled Abdullah/Reuters)

MMF: Rat Izraela i Hamasa i napadi kod Jemena prijete svjetskoj privredi

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je danas upozorila da svjetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Huti na brodove kod Jemena koji štete prometu kroz Suecki kanal.

Rat u Pojasu Gaze je naštetio privredi na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, rekla je Georgijeva na Svjetskom samitu vlada 2024 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. "Najviše strahujem zbog trajanja tog sukoba, jer ako se nastavi postoji rizik većeg prelivanja", rekla je ona na godišnjem skupu koji do srede u Emiratima okuplja poslovni i politički svijet.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD) je krajem januara upozorila da je obim teretnog saobraćaja kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u prethodna dva mjeseca. Ukoliko se prošire neprijateljstva, to bi "moglo da bude problematičnije za cijeli svijet", rekla je Georgijeva.

Dok traje rat Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze rastu strahovanja od regionalne eskalacije tog sukoba Izraela kojeg podržavaju SAD i grupa bliskih Iranu koje u Libiji, Siriji, Iraku i Jemenu. Predsjednik Svjetske banke Ajay Banga je rekao da su ratovi u Gazi i Ukrajini i napadi u Crvenom moru među najvećim izazovima o kojima treba misliti kada se govori o svjetskim ekonomskim prognozama.

"Kada dodate te promjenljive na to što se već pokazuje da će vjerovatno biti najniža stopa rasta u posljednjih 55 godina, to mora pažljivo da se prati", rekao je šef svjetske Banke na sastanku u Dubaiju.

federalna.ba/Beta

MMF svjetska ekonomija rat