MMF pristao dati paket pomoći Pakistanu od tri milijarde dolara
(Izvor: Arhiv)

MMF pristao dati paket pomoći Pakistanu od tri milijarde dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) pristao je dati tri milijarde dolara Pakistanu, dugo očekivanu pomoć za spas posrnule ekonomije ove osiromašene zemlje.

"Devetomjesečni sporazum mora odobriti Izvršni odbor MMF-a, od kojeg se očekuje da donese konačnu odluku sredinom jula", saopštio je šef misije MMF-a u Islamabadu Nathan Porter.

On je naveo da se pakistanska ekonomija suočila s nekoliko izazova, kao što su katastrofalne poplave prošle godine u kojima je poginulo 1.739 ljudi, prouzrokovale štetu od 30 milijardi dolara i koje su pogodile milione Pakistanaca. Na Pakistan je uticao i rast cijena roba nakon početka ruskog rata u Ukrajini.

Zvaničnik MMF-a je rekao da su uprkos naporima vlasti da smanje uvoz i trgovinski deficit, rezerve veoma niske, a uslovi likvidnosti u energetskom sektoru ostaju akutni.

"S obzirom na ove izazove, novi aranžman bi pružio političko sidro i okvir za finansijsku podršku multilateralnih i bilateralnih partnera u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Porter je rekao da su u proteklih nekoliko dana pakistanske vlasti preduzele odlučne mjere da politike budu više u skladu sa programom ekonomskih reformi koji podržava MMF, uključujući i reviziju budžeta.

Predloženi paket je veći od onoga što je Pakistan očekivao, a to je oslobađanje preostalih 2,5 milijardi dolara iz paketa pomoći za 2019. od 6,5 milijardi dolara koji ističe u petak.

Pakistanska vlada u nedostatku novca bori se da izbjegne bankrot uz finansijsku pomoć prijateljskih zemalja kao što su Kina, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

federalna.ba/AA
Pakistan MMF pomoć