MMF postigao sporazum s Pakistanom o reviziji paketa pomoći od tri milijarde dolara

MMF postigao sporazum s Pakistanom o reviziji paketa pomoći od tri milijarde dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) u srijedu je saopćio da je postigao dogovor s Pakistanom o prvoj reviziji paketa pomoći od tri milijarde dolara, čime će se za tu zemlju otvoriti 700 miliona dolara.

Prije spašavanja ekonomije u julu, Pakistan je morao poduzeti niz mjera koje zahtijeva MMF, uključujući reviziju budžeta, povećanje kamatne stope i povećanje cijena električne energije i prirodnog plina.

Sredstva koja će biti izdata druga su tranša pomoći, koja podliježe odobrenju izvršnog odbora MMF-a.

- Nakon odobrenja oko 700 miliona dolara će postati dostupno, čime će ukupna isplata u okviru programa dostići skoro 1,9 milijardi dolara - navodi šef misije MMF-a u Pakistanu Nathan Porter u saopćenju.

Misija MMF-a na čelu sa Porterom, koja je već dvije sedmice u Pakistanu radi tehničkih i političkih razgovora, završila je svoju posjetu u srijedu. Razmotrila je da li je Pakistan na pravom putu da ispuni standarde postavljene u okviru stand-by aranžmana dogovorenog u julu, koji je odmah isplatio prvu tranšu od 1,2 milijarde dolara kako bi pomogla toj južnoazijskoj ekonomiji da spriječi neizvršenje državnog duga.

Pakistan se suočio s akutnom krizom platnog bilansa, s deviznim rezervama smanjenim na jedva tri sedmice kontroliranog uvoza, skupa s rekordnom inflacijom i devalvacijom valute bez presedana, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Pakistan MMF