videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Poljoprivredni proizvođači upozoravaju: BiH prijeti nestašica mlijeka

Bosni i Hercegovini prijeti nestašica mlijeka. Već odavno, na ovo upozoravaju poljoprivredni proizvođači, podsjećajući da godinama unazad posluju na granici rentabilnosti. Kažu da je situacija u mljekarskom sektoru alarmantna te traže od nadležnih da učine značajnije korake kako Bosna i Hercegovina ne bi doživjela sudbinu poput Srbije, gdje su rafe s mlijekom u maloprodajnim objektima prazne. S druge strane, nadležni uvjeravaju da nema razloga za paniku.

Situacija više nije 5 do 12, nego 12:20 - poručuju mljekari koji ovih dana bilježe gubitke u proizvodnji. Manji proizvođači će, tvrde, morati prekinuti proizvodnju, jer neće moći izdržati teret dugogodišnjeg poslovanja na granici retabilnosti. A veće farme smanjuju broj grla i proizvodnju.

"Ova godina je došla nakon prethodne sušne godine, a došao je i poremećaj na tržištu s repromaterijalima koji su poskupjeli i do 300 posto. Imamo problem i ne možemo ga iznijeti sami. Potrebna je pomoć mlijekoprerađivača, mesoprerađivača, Vlade", poručuje proizvođač Ranko Savić.

"I mljekare moraju nastupiti s fer i korektnim tržišnim cijenama prema našim farmerima, jer u ovakvim uslovima visokih cijena komponenti za stočnu hranu, niskih prinosa, visoke cijene energenata i goriva, a nestašice mineralnih đubriva - bez korektne cijene i ovaj će sektor, koji je do sad važio za najorganizovaniji, biti u fazi gašenja, i to intenzivnoj", istakao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Nesporno je, tvrde iz resornog ministarstva, da je mljekarska proizvodnja jedna od najtežih i najzahtjevnijih. Ipak, smatraju da nije sve tako crno, podsjetivši da se premije redovno isplaćuju, ali i nabavljaju nova grla.

"Proizvođači mlijeka, otkako su krenuli u tu proizvodnju - kukaju. Bez obzira na to da li je premija 0,25 ili 0,30 KM po litru. Bila je 0,30, smanjili smo je, ali oni kukaju. Prema našim saznanjima, već su se mljekare uključile i daju veću cijenu otkupa mlijeka. Uzmite samo za primjer da smo u ovoj godini nabavili 1.200 junica. Ako neka proizvodnja posluje s gubitkom, onda se ne nabavljaju nova grla. Trebamo biti realni", kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a Zoran Maletić.

Farmeri panično upozoravaju da nam prijeti nestašica mlijeka. S druge strane, nadležni navode da nema mjesta panici te da će mlijeka u dovoljnim količinama biti.

"Sve farme već imaju manju proizvodnju. Sigurno zbog hrane. Polazim od sebe: smanjujemo kvalitet hrane, kvalitet koncentrata. Sama cijena je utjecala na smanjenje grla na farmi. Čim mi ne možemo za 100 litara da kupimo 100 kg koncentrata - to nije dobra priča", tvrdi proizvođač Milenko Todorović.

"Imamo dovoljne količine mlijeka. Pojedine firme čak viškove svog mlijeka u otkupu izvoze u Srbiju, jer je tamo nestašica. Kod nas neće nestati, kod nas će biti mlijeka u dovoljnim količinama", poručuje Maletić.

Na nestašicu ne upozoravaju samo mljekari. I proizvođači mesa navode da ni u ovom sektoru stanje nije sjajno. Smatraju da se na zaštiti domaće proizvodnje nije uradilo ništa. Proteklih godina, podsjećaju, s nekadašnjih 60% izvoza, došli smo do toga, kažu, da danas uvozimo 90 posto hrane.

federalna.ba

mljekari BiH