Mlaka dobrodošlica za fudbalere Irana po povratku sa SP

Mlaka dobrodošlica za fudbalere Irana po povratku sa SP

Iranska fudbalska reprezentacija dobila je mlaku dobrodošlicu u Teheranu po povratku sa Svjetskog prvenstva u Kataru, na kome je takmičenje završila u grupnoj fazi. Ekipa se vratila u Iran u srijedu uvečer, dan poslije poraza od SAD 0:1 u posljednjem kolu Grupe B na Svjetskom prvenstvu.

Antivladini demonstranti koji reprezentaciju smatraju simbolom režima, proslavili su taj poraz u nekim iranskim gradovima. Drugi insistiraju da reprezentacija, za koju igraju pojedini fudbaleri koji su na društvenim mrežama govorili u znak solidarnosti sa protestima, predstavlja narod Irana.

Iranski fudbaleri uoči prve utakmice na turniru nisu pjevali himnu i mnogi su taj potez smatrali iskazivanjem solidarnosti sa protestima, koji su počeli poslije smrti ;22-godišnje Mahse Amini. Ona je umrla u zatvorskoj bolnici nakon što je uhapšena zbog nepridržavanja strogog kodeksa oblačenja žena u Iranu. 

U preostale dvije utakmice igrači su pjevali himnu.

Fudbalere je na aerodromu u Teheranu dočekalo nekoliko desetina navijača koji su mahali iranskim zastavama.

Napadač Sardar Azmun rekao je novinarima da nije zadovoljan svojo igrom na posljednjem meču na turniru.

Iran je šest puta igrao na svjetskim prvenstvima, a takmičenje u Kataru završio je sa tri boda, pobjedom protiv Walesa 2:0.

federalna.ba/Beta

Iran fudbal
Iran Ali Hamnei pomilovanje
0 05.02.2023 15:08
Željezničar Sulejman Krpić fudbal nogomet
0 04.02.2023 14:51
Marko Brekalo Široki Brijeg fudbal nogomet
0 04.02.2023 10:21