videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Mladi u Kaknju se upoznali s mogućnostima koje pruža rad u IT industriji

Vrijeme je upisa mladih u srednje škole i fakultete i odluka šta je željena a šta moguća profesija. Kretanja na tržištu rada uveliko bi morala utjecati na te odluke, kao i prava informacija o tome šta su perspektive konkretnog izbora škole. U Kaknju tim povodom, na poziv općinske uprave, prezentacija mogućnosti koje mladima otvara rad u IT industriji.

Mladi Kakanjci su iz prve ruke mogli saznati šta mogu očekivati ukoliko odluče školovanje nastaviti na fakultetima koji su povezani sa informatičkim tehnologijama. Putujući ured Atlant BH, jedne od vodećih domaćih kompanija u ovom sektoru, na poziv općinske uprave, došao je u Kakanj. Izazvao je znatiželju ciljane grupe, ali i brojna pitanja.

"Obično su se raspitivali o praksi koju mi nudimo, o stipendijama koje imamo za IT oblast i također za neke naše edukacije, jer IT sektor u BiH pruža najkvalitetnije mogućnosti i uslove rada", navela je direktorica talenta i marketinga u kompaniji Atlant BH Sabina Grcić-Kovačić.

Strane kompanije, poznato je, sve češće se odlučuju surađivati sa domaćim IT sektorom. Prilika je to mladima za posao, ali i uspješne karijere. Uz izbor odgovarajućeg obrazovnog smjera, šanse su im veće ako pokažu dodatnu inicijativu.

"Toliko projekata mogu sami da počnu da rade, nakon toga da se usmjere na neku praksu koju IT kompanije generalno omogućavaju. Većina IT kompanija ovih vodećih ima svoje prakse i većina mladih ljudi nakon te prakse dobije posao u nekoj od tih IT kompanija", dodaje Grcić-Kovačić

Potencijali ovog sektora razlog su što u Općini Kakanj, prepoznatljivoj po podršci poduzetništvu, posebno mladih, kreiraju i posebne programe za pokretanje biznisa u oblasti informacionih tehnologija.

"Tu ćemo staviti na raspolaganje ne samo novčana sredstva već i neke infrastrukturne poslovne objekte da bismo pomogi i tim mladim ljudima, a ujedno da bismo možda privukli neku od većih IT kompanija u BiH da dođe i da osnuje svoju poslovnicu, sve u cilju da bi naši sugrađani iz Kaknja ustvari zasnovali svoj posao ovdje svoj život i da bi ostali u našem Kaknju", istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Mladim ljudima ovi programi su primamljivi, no da bi ostali u Bosni i Hercegovini očekuju mnogo više od ekonomske sigurnosti. Tu činjenicu morali bi imati na umu svi koji u ovoj državi dok na dobro plaćenim pozicijama žive u prošlosti, a odlučuju i o budućnosti mladih.

federalna.ba

Kakanj mladi IT industrija
Politički aktivizam mladi
0 17.08.2022 18:59
Vlada KS subvencije stambeno pitanje mladi
0 08.08.2022 10:43
Vlada KS subvencije mladi zakup stana
0 28.07.2022 13:43
100 KM mladi Republika Srpska
0 21.07.2022 12:56
Romi Kakanj stambeno zbrinjavanje
0 20.07.2022 20:13