videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Mladi priliku za ostanak u BiH vide u IT djelatnostima

Sve više nezaposlenih mladih u  našoj zemlji, priliku za ostanak vidi kroz zapošljavanje u IT djelatnostima. Kako do posla u ovom, najbrže rastućem sektoru savremenog doba, odgovor nudi regionalni projekt, kojeg mladi Travničani uspješno koriste.

Travničanin Mersad Husić nakon završenog Fakulteta tehničkog odgoja i informatike, dugo nije mogao doći do posla u struci. Počeo se zanimati za IT sektor te ubrzo pronašao svog prvog klijenta. Tako je došao i do prve zarade iz vlastitog doma, a nakon projekta podrške mladima, pokrenuo posao, i tako sebi, ali i drugima, osigurao stalno zaposlenje.

 „Nakon pet godina sad smo zaokružili tu priču stage coding, koja se odigrala kroz Bee zone inkubator, koji su nam pomogli kroz tehničke stvari, mentorstvo, gdje imamo jako stručne ljude. Također dali su nam finansijsku podršku, na kraju gdje smo iznijeli svoj biznis na najbolji mogući način“, govori za FTV Mersad Husić, freelancer.

A priliku za posao dok studira traži i Azra. Njoj, kao i brojnim mladima koji čekaju na ostvarenje sna kroz vlastiti biznis, za to neće biti potrebno pet godina, jer je kroz projekt Centra za edukaciju mladih „Neet 4 change – nevidljivi resursi„, taj put skraćen.

„Ukoliko ne uspijem da se zaposlim u onoj oblasti za koju se školujem, svjesna sam da imam u svom gradu da se nekom obratim za pomoć i znam da ta pomoć ide od samog temelja, dakle od samog razvoja ideje, mentorske pomoći“, kaže Azra Kerić, studentica.

Prema posljednjem popisu stanovništva, od 700 hiljada mladih u našoj zemlji, njih 100 hiljada nisu zaposleni niti su u nekom od procesa edukacije, podaci su istraživanja nevladinog sektora. Upravo oni su ogroman potencijal za razvoj društva kroz poslove u IT sektoru.

„Upravo ta neet populacija je nevidljivi resurs za razvoj tog dijela tržišta, odnosno za tu, kako je danas zovu 4-0 digitalnu revoluciju, koja je u razvijenim zemljama uveliko zaživjela“, smatra Rusmir Krajišnik, PR menadžer Centra za edukaciju mladih.

Iz nevladinog sektora još ističu da bi pomoć mladima kroz programe samozapošljavanja trebala biti prioritet svih nivoa vlasti, da bi im se pružila prilika da, umjesto u zemljama zapada, IT poslove budućnosti rade u svojoj zemlji. No i freelanceri se suočavaju sa brojnim problemima, naročito u Federaciji BiH, gdje ih zakon kao takav ne poznaje, porez na dobit su obavezni plaćati, ali od države nemaju bilo kakvu vrstu beneficije poput zdravstvenog i penzijskog osiguranja, iako zdravstveno osiguranje plaćaju 4%.

federalna.ba/Adisa Alić

BiH mladi IT djelatnosti
vakcina vakcinacija imunizacija imunitet BiH cjepivo cjepiva isporuke cjepiva Aleksandar Vučić Srbija COVAX Covid19 koronavirus pandemija Milorad Dodik Šefik Džaferović Željko Komšić
0 01.03.2021 22:07
cijena potrošačka korpa Federacija BiH BiH
0 01.03.2021 19:04
Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Selmo Cikotić BiH čestitka
0 28.02.2021 15:23
Milan Bandić kardinal Vinko Puljić BiH Hrvatska Zagreb
0 28.02.2021 14:39
Edin Ramić Sapna BiH Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH spomen obilježje poginuli Armija RBiH
0 28.02.2021 14:32
Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Željko Komšić Šefik Džaferović BiH
0 28.02.2021 13:57