Mladi Goražda poručili: 'Budi ruka spasa jer šutnja nije zlato'

Mladi Goražda poručili: 'Budi ruka spasa jer šutnja nije zlato'

Koordinaciono tijelo za prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici za područje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” danas je organiziralo performans "Budi ruka spasa jer šutnja nije zlato".

Performans su izveli mladi Goražda koji su na ovaj način ukazali na problem nasilja

- Na ovaj način smo poslali poruku da nasilje nije nešto o čemu trebamo da šutimo, već naprotiv, da moramo prijaviti svaki vid nasilja, a posebno smo stavili fokus na žene i djecu koji su najčešće žrtve nasilja – kazala je učesnica performansa Asja Hadžić.

Predsjedavajući Koordinacionog tijela za prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici za područje BPK Goražde Nijaz Drakovac naglašava da je nasilje prisutno i u BPK Goražde.

- Nasilje u porodici je prisutno i kroz postupanje službenika policije idrugih institucija u sistemu nadležnih za postupanje u predmetima nasilja u porodici. Prisutno je  nažalost I u oblicima koji nisu prijavljeni već se nalaze da kažem u nekoj “sivoj zoni” i za njih još uvijek institucije ne znaju – kazao je Drakovac.

Sve građane koji imaju saznanja o bilo kojoj vrsti nasilja pozvao je da ga prijave

- Mogu to učiniti službenicima policije na terenu, pozivom na besplatni broj 122, pristupanjem u prostorije policije, slanjem maila, prijavom Centru za socijalni rad ili nevladinim organizacijama. Podnošenje prijave može biti anonimno i mogućnosti su velike, samo je pitanje odluke i hrabrosti da se to uradi. Građani trebaju znati da se ponošenjem prijave prekida krug nasilja i počinje oporavak porodice i pružanje pomoći žrtvi, ali također i nasilniku da se pokuša socijalizirati i vratiti normalnom ponašanju u okvirima društva – naglasio je Drakovac.  

federalna.ba/Fena

Goražde 16 dana aktivizma