Mlade vozačice ciljaju na prekid muške dominacije u Formuli 1
(Izvor: Getty Images/Clive Rose)

Mlade vozačice ciljaju na prekid muške dominacije u Formuli 1

Već skoro pola stoljeća nijedna žena nije vozila u Formuli 1, ali grupa trinaestogodišnjih i četrnaestogodišnjih vozačica pravi svoje prve korake na dugom putu koji bi ih mogao dovesti do vrha.

More Than Equal, inicijativa koju je suosnovao bivši vozač David Coulthard s ciljem pronalaska i razvoja prve svjetske prvakinje u Formuli 1, nedavno je u svoj razvojni program primila prvih šest vozačica. Grupa od četiri vozačice iz Evrope i po jedna iz Australije i Malezije, učestvovala je prošle sedmice u kampu za trening i procjenu u Austriji.

“Ovo je samo početak putovanja za ovu grupu i za naš program,” rekla je izvršna direktorica More Than Equal-a, Ali Donnelly, na predstavljanju medijima ovog mjeseca.

“Zajedno želimo pokazati da uz pravu podršku na početku njihovih karijera, možemo ubrzati razvoj talentovanih vozačica tako da one imaju jednake šanse da dođu do vrha sporta.”

Posljednja žena koja je vozila u Formuli 1 bila je Italijanka Lella Lombardi 1976. godine, dok se njena sunarodnjakinja Giovanna Amati nije uspjela kvalifikovati 1992. godine.

Ovaj sport sada ima vlastitu žensku F1 Academy seriju podrške, koju podržavaju svi timovi, a vodi je bivša vozačica Susie Wolff.

Austrijanka Ivonn Simeonova govorila je o inicijativi More Than Equal nakon što je sjela u automobil.

“Cilj broj jedan je, naravno, Formula 1. Mislim da je zaista dobro što smo realizovali ovaj program ovdje kako bismo djevojčicama i djevojkama omogućili da se takmiče na istom nivou kao i momci,” rekla je za Reuters. “Mislim da nam treba više djevojaka u Formuli 1 i u motosportu, jer smo svi jednaki. I trebali bismo imati iste šanse.”

Britanska trenerica Sarah Moore, koja je prethodno vozila u sada već ukinutom sve-ženskom W Series, rekla je da se suočavaju s istim izazovima kao i muškarci kada je riječ o trkama.

“Mnogi ljudi misle iz nekog razloga da žene nisu fizički sposobne da dođu do Formule 1,” dodala je. “Imala sam jako dobre razgovore sa ženama koje su uključene u Kraljevske zračne snage. G-sile kojima su one izložene su veće od G-sila u F1 automobilu.”

federalna.ba/Reuters

Formula 1
Max Verstappen Formula 1
0 09.06.2024 22:16
Charles Leclerc Monte Carlo Formula 1
0 26.05.2024 18:42
Formula 1 Max Verstappen
0 19.05.2024 17:19
Formula 1
0 15.05.2024 12:03
Lando Norris Formula 1
0 06.05.2024 08:51