videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Mještani Rabrana bili su odlučni u nakani da imaju prostor za molitvu

Veliki broj vjernika okupio se u selu Rabrani kod Neuma na svečanom otvorenju adaptirane Tucakovića džamije. No, gradnju džamije pratile su nesuglasice. S jedne strane mještani koji su samo željeli veći prostor za molitvu, s druge Općina Neum, iz koje tvrde da je proširenje izvršeno na zemlji koja je u državnom vlasništvu te da ne mogu pristupiti legalizaciji objekta i izdati potrebne dozvole.

Bošnjačka zajednica u Neumu je mala, ali je vrijedna svakog našeg pomena, kazao je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović dajući potporu mještanima Rabrana u nakani izgradnje džamije

Svečano otvorena obnovljena džamija u Rabranima kod Neuma

U Rabranima kod Neuma na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine svečano je otvorena adaptirana Tucakovića džamija. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvaničnika iz vjerskog, društvenog, političkog i javnog života u Bosni i Hercegovini, kao i diplomatskih misija i međunarodne zajednice. Do&sca...

U Rabranima se danas, poručeno je, brani princip slobode. Mještani su bili odlučni u nakani da imaju učinkovit prostor za molitvu - i to ne samo za seljane i njihove raseljene obitelji  nego i za brojne goste koji ljetuju u Neumu i koji su za vjerskim obredima u Rabranima iskazali želju. Njih je sve više, kao i onih koji se vraćaju svojim korijenima u ovom dijelu Hercegovine.

Velika je bila potreba za proširenjem kapaciteta ovog objekta, ističu mještani.

Ljeti se na džumi skupi i preko 100 ljudi, kaže Miralem Tucaković.

“Mi smo imali svoju namjeru i niko nas nije mogao da spriječi u tome da mi napravimo ovo u šta sad čitav svijet gleda”, kaže Ramiz Tucaković.

Adel Šabanović došao je iz Srebrenice: “Treba da bude mir, da se suosjećamo, da se poštujemo i da se cijeni. Meni ne smeta ni katolička, ni pravoslavna i osuđujem bilo koji napad bilo kojih povratnika. To ne smije da se dira. To je svetinja njegova. Ako ne možeš pomoći, nemoj ni dirati”.

Podsjetimo, džamiju je ranije zapečatila Služba za graditeljstvo Općine Neum, no traka je skinuta te su radovi  nastavljeni. Iz Neuma ranije su kazali kako je zemljište na koje je džamija proširena javno dobro, te da po Zakonu o državnoj imovini, Općina Neum njim ne može raspolagati.

federalna.ba

Rabrani Neum džamija Tucaković-džamija