videoprilog Azre Delmanović Avdić (Federacija danas)

Mještani Dubrava Donjih u strahu, radovi u rudniku Kreka sve bliži kućama

Dvanaesti je dan otkako nekolicina mještana naselja Dubrave Donje kod Živinica žive u strahu. Nadomak njihovih kuća, na odlagalištu jalovine Pogona Dubrave Rudnika uglja Kreka došlo je do pomjeranja zemljane mase što može dovesti do formiranja brane na vodotoku Lješnica. To bi ugrozilo stambene i privredne objekte, a i živote mještana koji pomjeranju tla ovih dana svjedoče pred vlastitim pragom.

Edina Ramić se prije nekoliko godina iz Zvornika doselila u Dubrave Donje. Kada su kupovali zemljište za kuću, mužu i njoj, priča nam, niko nije rekao da je riječ o rizičnoj zoni kojoj se približava rudnik. Uprkos građevinskim dozvolama, danas svjedoče mogućnosti da njihova nova kuća bude srušena, a oni evakuisani.

“Ne spavamo noćima, ovo traje 12, 13. dan, a davno je trebalo stati. Niko nam se dosad nije odazvao, nas je strah, ne znamo ni za ramazan ni za Bajram, ne znamo ni za šta”, priča nam ona.

Prema procjenama Civilne zaštite, ugroženo je oko 40 objekata sa 60 mještana. Njima se, tokom proteklih dana, niko nije obratio. Tek u prolazu im kažu da će situacija biti riješena.

“Ali vidimo da nije dobro. Svakim danom sve je lošije. Dvanaest dana kako rade - brani se rijeka. Znali su za nju, nije trebalo doći do ovoga, da sad cijelo stanovništvo strahuje”, govori mještanka Nesiba Smajić.

Iz Civilne zaštite su nam kazali da su spremni planovi rada u slučaju da se klizište dodatno pokrene. No, uposlenici rudnika bi mogli održati situaciju pod kontrolom, smatraju, s obzirom na to da, prema procjenama, ne bi trebalo doći do naglih pomjeranja tla.

“U pokretu je između pet i osam miliona kubika zemlje. To je mješavina glinskog materijala prezasićena vodom. U takvoj situaciji prostiranje tog klizišta je sporo”, navodi Enver Jukić, šef službe Civilne zaštite Živinice.

Glavni akter - Rudnik, s druge strane, bez komentara za Federalnu televiziju. Na naš upit i poziv niko nije odgovorio. Kako smo saznali, na raspolaganju su svi tehnički i ljudski resursi u cilju sprečavanja elementarne nepogode. Inače, kada je u pitanju Tuzlanski kanton, prethodnih godina su zbog istog problema iseljeni mještani sela Prline, a posljedice rada rudnika manifestuju se i u selu Šikulje, koje pripada Lukavcu. Slijedi li ista sudbina i Dubravama, pitanje je koje ostaje bez odgovora.

federalna.ba

RMU Kreka Dubrave Donje Živinice
RMU Kreka Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Vlada Federacije BiH
0 12.04.2024 17:15
Dan nezavisnosti BiH Džebari Živinice
0 02.03.2024 18:45
epidemija morbila Tuzla Živinice
0 19.01.2024 14:32
RMU Kreka Rudnik Kreka Rudnik uglja Kreka Kreka Rudnik Kreka Tuzla
0 09.11.2023 18:45