Mirovni aktivizam u praksi: Zajedno možemo odgovoriti na sve izazove

Mirovni aktivizam u praksi: Zajedno možemo odgovoriti na sve izazove

Sajam MAP@BiH: Mirovni aktivizam u praksi, koji je danas otvoren u Sarajevu, okupio je mirovne aktiviste USAID-og projekta PRO-Budućnost.

Sajam je kruna zajedničkog rada 140 organizacija civilnog društva, neformalnih grupa mladih, udruženja žrtava rata i lokalnih zajednica, koji su kroz male projekte doprinosili izgradnji mira i povjerenja među građanima BiH, te jačanju društvene kohezije i dijaloga.

- USAID-ov projekt PRO-Budućnost podržao je stotine aktivnosti kako bi osnažio pomirenje i omogućio dijalog između ljudi koji dolaze iz potpuno različitih konteksta. Uz USAID-ovu podršku građani BiH radili su zajedno na rješavanju zajedničkih problema u oblasti prevencije nasilja, kulture dijaloga, suočavanja s prošlošću, ali bavili smo se i temama poput ekologije, kulture i sporta - kazala je Jean Roberts Oliveras, v.d. zamjenica direktorice USAID-a u BiH.

- Ono što sam ja naučila je da je zajednička akcija rješenje svih problema. Ako spoznamo da smo zajedno jači onda možemo odgovoriti na sve izazove koji se nalaze pred nama - dodala je ona.

Trodnevnom sajmu će prisustvovati predstavnici javnog sektora, gosti iz sfere kulture, umjetnosti, predstavnici akademske zajednice, medija isl. koji će kroz panele i rad u grupama otvoriti bitne teme za promišljanje o održivosti mirovnih procesa u BiH.

- Nakon silnih grantova, nakon silnih projekata koje smo uradili širom Bosne i Hercegovine, evo nas na završnom okupljanju gdje ćemo se družiti, povezati i skontati šta dalje kada ne bude ovakvih organizacija, kako ćemo nastaviti dalje raditi - kazao je Admir Ahmetbegović, predsjednik Udruženja mladih Pod našom tvrđavom - Sub Castro Nostro iz Maglaja.

Ova organizacija je prošle godine implementirala projekat "Kamp za mlade Nešto među nama", koji je povezao mlade iz Doboja, Maglaja, Žepča, Prijedora, Gračanice i Kaknja.

U partnerstvu sa Institutom za razvoj mladih KULT kroz projekat PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS) za četiri godine realizovano je oko 160 različitih projekata sa više od 500 aktivnosti. Projekti u vrijednosti od blizu milion KM su provedeni u više od 85 lokalnih zajednica, a najviše ih je bilo u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Modriči, Žepču, Teočaku i Mostaru.

- Zadovoljstvo mi je što Grad Mostar podržava ovaj mirovni projekat i mirovne aktivnosti. Čast mi je bila učestvovati u mnogim aktivnostima i tome što smo u početku imali samo 33 općine, a sada na kraju imamo više od 70 i to je jedna velika družina mirotvoraca - kazala je Sabina Memić, članica Radne grupe Grada Mostara u sklopu projekta PRO-Budućnost.

Umrežavanje mladih na multinacionalnom nivou bio je cilj projekta Mirovni mediji, neformalne grupe mladih Ugljevik, a pokazao je da mladi imaju veliku želju za saradnjom.

- Imamo zlatne mlade koji su jako inteligentni i trebamo da čuvamo svakog pojedinca pogotovo u ovim vremenima kad je odliv mladih veliki - kazao je Mićo Matić, koordinator projekta Mirovni mediji.

federalna.ba/Fena

Mirovni aktivizam u praksi