Mirovna misija UN-a u Maliju okončana nakon deset godina
(Izvor: Reuters)

Mirovna misija UN-a u Maliju okončana nakon deset godina

Ujedinjene nacije u ponedjeljak su završile desetogodišnju mirovnu misiju u Maliju nakon vladinog zahtjeva u kome se navodi da su snage neadekvatne da odgovore na rastući nasilni ekstremizam u toj zapadnoafričkoj zemlji.

- Malijski teren ogroman je i težak - izjavio je komandant snaga od 13.000 vojnika, general-major Mamadou Gaye, na završnoj ceremoniji u prijestolnici Bamaku.

Napori UN-a u Maliju najpogibeljnija su mirovna misija na svijetu, s više od 300 ubijenih pripadnika Svjetske organizacije.

Mali, koji nema izlaz na more, bori se da obuzda islamsku ekstremističku pobunu od 2012. Ekstremistički pobunjenici iduće godine bili su prisiljeni otići s vlasti u sjevernim gradovima uz pomoć vojne operacije pod francuskim vodstvom. Pobunjenici su se, međutim, pregrupisali u pustinji i počeli s napadima na malijsku vojsku i njene saveznike - među kojima su ubrzo bile i snage UN-a.

Hunta u Maliju zatražila je, međutim, od misije UN-a da napusti zemlju, tvrdeći da njeni "budući izgledi ne odgovaraju sigurnosnim potrebama" zemlje. Francuske snage su prošle godine otišle iz zemlje pod pritiskom hunte.

Gaye, komandant misije UN-a, izrazio je povjerenje u sigurnosne snage Malija da će riješiti sigurnosnu krizu.

- To je bila vrlo pozitivna misija koja nam je, kada se sve kaže i uradi, pružila veliko zadovoljstvo, čak i ako bismo željeli učiniti više s ograničenim resursima koje imamo - kazao je.

Brojni u Maliju kažu, međutim, da mirovne snage nisu donijele stabilnost, posebno na sjeveru gdje se pobunjenici bore da prošire teritorije koje kontroliraju.

Sve je veća zabrinutost da mirovne operacije UN-a postaju nepoželjne u dijelovima Afrike, gdje djeluje većina misija. U septembru je Kongo zatražio povlačenje misije UN-a koja pokušava obuzdati nasilje na istoku zemlje.

Prošle je sedmice najviši zvaničnik UN-a za očuvanje mira branio misije Svjetske organizacije u cijelom svijetu, ali je naglasio ograničena sredstva za finansiranje operacija, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Mali
Obala Slonovače Mali Afrički kup nacija fudbal
0 03.02.2024 21:01
slonica uginula Mali Manila
0 29.11.2023 13:53
Mali Kidal
0 14.11.2023 15:35
Mali Niger Burkina Faso
0 16.09.2023 20:55
Mali napadi rijeka Niger
0 08.09.2023 08:40