"Mirna Bosna" ponovo na sceni Kamernog teatra 55
(Izvor: Kamerni teatar 55)

"Mirna Bosna" ponovo na sceni Kamernog teatra 55

Na sceni Kamernog teatra 55 i u novoj umjetničkoj sezoni publika je u prilici pogledati predstavu "Mirna Bosna". Predstava koja je rađena prema tekstu mladog autora Borisa Lalića , a u režiji Saše Peševskog, večeras će biti upriličena u 20 sati.  
 
Komad govori o odmetanju dvije male bosanskohercegovačke porodice u smjeru kriminalne organizacije. Izmučene siromaštvom i okoštale u uvjerenju da im nito sa strane neće pomoći, one odlučuju iskoristiti svoju društvenu nevidljivost za bavljenje unosnim poslom trgovine narkoticima.

S još uvijek ne u potpunosti propalim Rizom kao vođom, penzionerima  Šapkom i Aleksandrom kao radnicama, te Bokijem kao pokrićem za njihov mali biznis, njih četvoro su spremni uraditi sve što treba kako bi jednom zauvijek pobjegli od bijede.

U predstavi igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.

Predstava je naročito podesna za učenike mašinske, drvne, prometne i drugih tehničkih škola te za učenike koji pohađaju zanat, a bježe sa prakse sve tri godine, navodi autor teksta predstave Boris Lalić.

Tekst je, prema riječima samog autora, okarakteriziran kao "bosanskohercegovačka komedija preživljanja".

"Predstava prikazuje težak život socijalno ugroženih porodica u Sarajevu i njihovu borbu da se izvuku iz pandži nečasne bijede, što pokušavaju prodajući drogu. Namjera mi je bila da prikažem naše socijalne slučajeve kao ljude ugledne i moćne, a komični spojevi nastaju iz razloga što su to fini i pošteni ljudi pa im smiješno stoje kriminalne radnje. Inspiraciju za ovaj komad dao mi je stih “Before I go broke I'll be a drug dealer, a Thug Nigga”, koji je napisao američki pjesnik Tupac Amaru Shakur, inače jedan od najpopularanijih pjesnika na Ali-pašinom Polju" istakao je Boris Lalić .

federalna.ba/Kamerni teatar 55

pozorišna predstava