Mioković: Komisija za sigurnost 20. februara o sigurnosnoj situaciji u FBiH
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Mioković: Komisija za sigurnost 20. februara o sigurnosnoj situaciji u FBiH

Aktuelna sigurnosna situacija u Federaciji BiH bit će razmatrana na narednoj sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Federalnog parlamenta FBiH, koja je zakazana za utorak, 20. februar.

Potvrdio je to predsjednik Komisije i član Naše stranke Dragan Mioković na današnjoj pres-konferenciji te stranke u Sarajevu na kojoj je bilo riječi o sigurnosnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu povodom ubistava Nizame Hećimović i Amre Kahrimanović.

- Između ostalog, zbog svih nemilih događaja koji se se u proteklom periodu desili na području Federacije BiH sazvao sam sjednicu Komisije na kojoj će biti prisutan federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić. Raspravit ćemo o svim stvarima isključivo u okviru nadležnosti ove komisije - kazao je Mioković.

Također, on je sa stranačkim kolegama Jasminom Kadićem i Mirjanom Marinković-Lepić pozvao Skupštinu Tuzlanskog Kantona da pokrene smjenu ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i policijskog komesara.

Predstavnici Naše stranke smatraju da dva slučaja ubistva, koja su, kako kažu, nezabilježena po svireposti, trebaju biti alarm za sve nivoe vlasti, a posebno za kantonalni.

- Za nas je ovo političko pitanje. Politika je postavila nesposobne i neodgovorne ljude. Politika koja svojim populističkim odlukama skriva nerad i nezainteresiranost da zaštiti živote ljudi. Poruka da nema političke odgovornosti je poruka ohrabrenja nasilnika da se nastavi nasilje, prije svega, nad ženama, femicid i ubistva uopšte. Žene u Tuzlanskom kantonu nemaju povjerenje u policiju - naveo je predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK Jasmin Kadić.

Ispred Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić ukazala je da je evidentno kako je sigurnosno stanje pogotovo u Tuzlanskom kantonu alarmantno.

- Očigledno je da je sigurnosni sistem u TK zakazao. Bilo je dovoljno vremena da se identificiraju nedostaci i da se vidi gdje to sistem zakazuje i da se strateški radi na poboljšanju sigurnosti i provoditi mjere - istakla je Marinković-Lepić.    

Kao predsjedavajuća Predstavničkog doma Federalnog parlamenta kazala je da se nada da će se o sigurnosnoj situaciji govoriti na narednoj sjednici Predstavničkog doma, koja bi trebala biti održana naredne sedmice.

Osim navedenog na pres-konferenciji Naše stranke Mioković je upitan kada će preuzeti dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma budući da je Marinković-Lepić podnijela ostavku zbog zdravstvenih razloga.

- Stekli su se svi tehnički uslovi da se to obavi i očekujem da to bude ako ne na narednoj februarskoj onda na martovskoj sjednici ovog doma – poručio je Mioković.  

federalna.ba/Fena

sigurnosna situacija ubistva Tuzlanski kanton
Tuzlanski kanton SDA DF Šekib Umihanić UKC Tuzla
0 21.04.2024 19:35
Skupština KS sigurnosna situacija nastavak
0 04.04.2024 08:15
Tuzlanski kanton
0 03.04.2024 17:42
Skupština KS sigurnosna situacija
0 29.03.2024 08:08
Češka obavještajna služba sigurnosna situacija
0 27.03.2024 12:59