Ministrica Turković s češkim parlamentarcima i članovima akademske zajednice
(Izvor: MVP BIH)

Ministrica Turković s češkim parlamentarcima i članovima akademske zajednice

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u okviru službene posjete Češkoj Republici, u Pragu se sastala s članovima Interparlamentarne grupe prijatelja Bosne i Hercegovine unutar češkog Parlamenta.

Tokom sastanka s parlamentarcima Petrom Fifkom, Karelom Haasom i Janom Hofmannom, razgovarano je o ekonomskim i sigurnosnim izazovima u Evropi. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o češkom predsjedavanju Vijećem Evropske unije, koje počinje 1. jula ove godine, te o proširenju EU i poziciji zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

Ministrica Turković se sastala i s članovima češke akademske zajednice dr. Marketom Slavkovom, prof. Františekom Šistekom i prof. Zorom Hesovom, koji su se tokom svog akademskog rada, između ostalog, značajno bavili temama koje se odnose na BiH.

Profesori su prezentirali svoj rad ministrici, koji je vezan za našu zemlju, najavili buduće aktivnosti, dok je ministrica Turković govorila o važnosti angažmana članova akademske zajednice u boljem razumijevanju prilika u našoj zemlji, te prezentirala trenutnu situaciju u BiH.

U okviru sadržajne posjete, dosta pažnje je posvećeno ekonomskim pitanjima i jačanju saradnje u ovoj oblasti.

Ministrica Turković se sastala i s Tarikom Altumbabićem, predsjednikom novoosnovane Češko-bosanskohercegovačke privredne komore, koji živi u Pragu i vrlo ozbiljno radi na ekonomskom povezivanju dvije zemlje, ali i privlačenju investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Također, ministrica se sastala i s veteranima i generalima češke Armade, koji su učestvovali u mirovnim misijama u BiH, ali i sa Munirom Pašagićem, počasnim konzulom Bosne i Hercegovine u Slovačkoj - saopćeno je iz MVP BiH.

federalna.ba/Fena

Bisera Turković Češka Republika
Bisera Turković Bosna i Hercegovina
0 02.08.2022 11:20
Bisera Turković Mađarska
0 27.07.2022 18:09
Bisera Turković Christian Schmidt
0 25.07.2022 14:41
Bisera Turković Peter Beyer BiH Njemačka Bundestag
0 21.07.2022 18:30