Ministrica Bošnjak potpisat će sporazum o pridruživanju BiH programu EU4Health

Ministrica Bošnjak potpisat će sporazum o pridruživanju BiH programu EU4Health

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH i odobrilo zaključivanje međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o pridruživanju Bosne i Hercegovine Programu EU4Health.

Ovim sporazumom Bosna i Hercegovina postaje dio najambicioznijeg programa Evropske unije u području zdravstva, saopćeno je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Za potpisnicu je određena ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak.

Donesena je i Odluka o privremenoj primjeni sporazuma, koja će važiti od dana potpisivanja do njegovog stupanja na snagu. Taj korak omogućava Bosni i Hercegovini da primjenjuje sporazum od 1. januara 2024., čime se otvara mogućnost sudjelovanja u pozivima iz Programa za 2024.

Program EU4Health, s proračunom od 5,3 milijarde eura, provodi se u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Taj proračun je najveći u odnosu na sve prethodne cikluse zdravstvenog programa Evropske unije. Povećanje proračuna odobreno je s ciljem jačanja zdravstvenih sustava zemalja za odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, njihove pripravnosti za buduće krize te za suočavanje sa zdravstvenim izazovima.

Program EU4Health pruža značajnu finansijsku potporu za unapređenje zdravstvenih sustava u zemljama članicama Evropske unije i pridruženim članicama. Doprinosi postizanju četiri opća cilja i deset specifičnih koji predstavljaju ključna područja intervencije u područjima poboljšanja i njegovanja zdravlja, zaštite ljudi od ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju, poboljšanju pristupa lijekovima, medicinskim proizvodima i proizvodima relevantnim za krizne situacije, kao i jačanju zdravstvenih sustava u zemljama sudionicama.

Ministarstvo civilnih poslova će nastaviti koordinirati aktivnosti u vezi s pristupanjem i sudjelovanjem Bosne i Hercegovine u Programu EU4Health, u suradnji s nadležnim institucijama u zemlji, navedeno je također u saopćenju.

federalna.ba/Fena

EU4Health
EU4Health medicinska oprema BiH
0 19.07.2022 19:02
EU4Health koronavirus vakcine BiH
0 16.06.2021 10:38