Ministrica Bošnjak i ambasadorica Lagerlöf o unapređenju sistema upravljanja zemljištem u BiH

Ministrica Bošnjak i ambasadorica Lagerlöf o unapređenju sistema upravljanja zemljištem u BiH

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se danas s ambasadoricom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Helenom Lagerlöf kojoj je ovo prvi posjet Ministarstvu civilnih poslova od imenovanja u augustu ove godine.

Ministrica je zahvalila za kontinuiranu potporu Kraljevine Švedske Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija. Naglasila je važnost ove podrške za jačanje institucija i ostvarivanje neophodnih reformi, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Jedna od ključnih tema razgovora bila je realizacija projekta "Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine“ (DELEF). To je švedski donatorski projekt čija provedba je uz podršku Švedske uprave za kartografiju, katastar i zemljišne knjige "Lantmateriet", posredstvom Švedske razvojne agencije (SIDA) i švedske ambasade u BiH.

Ovim projektom Kraljevina Švedska je odobrila donaciju oko 7,5 miliona KM, što će omogućiti unapređenje sistem upravljanja zemljištem u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Bošnjak i ambasadorica Lagerlöf razmijenile su mišljenja o daljim koracima u implementaciji projekta DELEF i istakle važnost usklađenog rada u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Bošnjak je kazala da je Švedska u Bosni i Hercegovini prisutna ne samo programom DELEF, već i brojnim drugim projektima i programima saradnje. Navela je da su veze dviju zemalja veoma bliske i da postoji snažna zajednica ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja živi i radi u Švedskoj.

Zahvalila je ambasadorici Lagerlöf za osobni angažman i podršku koju Kraljevina Švedska pruža Bosni i Hercegovini te izrazila uvjerenje da će ova saradnja donijeti konkretne rezultate u procesu evropskih integracija i unapređenju života u BiH.

federalna.ba/Fena

Dubravka Bošnjak Helena Lagerlöf
Dubravka Bošnjak CEV odbojka
0 04.04.2024 09:58
Dubravka Bošnjak Festival Sarajevska zima Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ministarstvo civilnih poslova BiH
0 10.02.2024 11:11
Sevlid Hurtić Helena Lagerlöf
0 30.01.2024 18:27
Ministarstvo civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak BiH
0 04.12.2023 15:01
Dubravka Bošnjak IOM Laura Lungarotti
0 28.11.2023 18:30