Ministri vanjskih poslova NATO zemalja sastaju se danas u Briselu s ukrajinskim kolegom
(Izvor: Fena/Monika Ćubela Savić)

Ministri vanjskih poslova NATO zemalja sastaju se danas u Briselu s ukrajinskim kolegom

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastaju se danas u Briselu s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom kako bi razgovarali o stanju na ratištu i podršci Zapada Ukrajini, navodi Reuters. 

Na dnevnom redu će se također naći ukrajinsko usklađivanje odbrambenog i sigurnosnog aparata sa standardima NATO-a, u svjetlu mogućeg pristupanja Ukrajine u budućnosti tom zapadnom vojnom savezu.

- Moramo sada početi raditi na konkretnim potezima. Šta je to što možemo učiniti kao NATO da pomognemo Ukrajini da se pripremi za pridruživanje Savezu - rekao je ministar vanjskih poslova Latvije Krisjanis Karins, navodeći kao primjer pitanja vezana uz zakonodavstvo, vojne i operativne procedure, opremu i metode rada.

Po njegovim riječima, nema potrebe sada ulaziti u rasprave o tome kada i kako će Ukrajina ući u NATO, ali on smatra da treba poduzeti neke "praktične mjere".

Ministri vanjskih poslova prvi put će voditi rasprave u okviru nedavno osnovanog Vijeća NATO-Ukrajina.

Vijeće je osnovano u julu ove godine na samitu NATO-a u Vilniusu, kada su se lideri NATO-a sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Svrha tog tijela je olakšati saradnju sve dok se ne steknu sulovi za puno članstvo Ukrajine u NATO-u. 

federalna.ba/Fena

ministri vanjskih poslova NATO Brisel