Ministri vanjskih poslova G20 sastaju se u Brazilu
(Izvor: Fena/Arhiva)

Ministri vanjskih poslova G20 sastaju se u Brazilu

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G20 otvaraju u srijedu  dvodnevni sastanak u Brazilu, s tmurnim izgledima za napredak u teškoj agendi sukoba i kriza, od ratova u Gazi i Ukrajini do rastuće polarizacije.

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov očekuju se u Rio de Janeiru na prvom ovogodišnjem sastanku G20 na visokom nivou, ali ne i šef kineske diplomatije Wang Yi.

U svijetu razdiranom sukobima i podjelama, Brazil, koji je u decembru preuzeo predsjedanje G20 od Indije , izrazio je nadu u ono što predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva naziva "forumom s najvećim kapacitetom da pozitivno utiče na međunarodnu agendu".

Lulina nastojanja da od G20 napravi prostor za nalaženje zajedničkog jezika propala su, međutim, u nedjelju kada je ljevičarski veteran izazvao diplomatsku buru optužujući Izrael za "genocid", upoređujući njegovu vojnu kampanju u pojasu Gaze s holokaustom.

Komentari su izazvali bijes u Izraelu, koji ga je proglasio "personom non grata", i mogli bi zasjeniti svaki pokušaj deeskalacije sukoba putem G20.

Ako je Lula zamislio da će predložiti mirovne rezolucije o Izraelu ili Ukrajini, to je jednostavno zbrisano sa stola , rekao je za AFP stručnjak za međunarodne odnose Igor Lucena.

Više od četiri mjeseca nakon što je rat u Gazi počeo neviđenim napadom Hamasovih boraca 7. oktobra na Izrael, koji je obećao da će u znak odmazde zbrisati palestinsku grupu, malo je znakova napretka ka miru.

Sjedinjene Države stavile su veto na novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u utorak, za čiji tekst navode da će ugroziti tekuće pregovore, uključujući oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Izgledi su na sličan način loši za ruski rat u Ukrajini, o kome su također podijeljene članice G20.

Uprkos pritisku zapadnih zemalja da grupa osudi invaziju predsjednika Vladimira Putina, posljednji samit G20, održan u New Delhiju u septembru, završio je razvodnjenom izjavom koja je osudila upotrebu sile, ali nije eksplicitno imenovala Rusiju, koja ima prijateljske veze s drugim članicama kao što su Indija i Brazil.

Naglašavajući zastoj G20, grupa G7 vodećih ekonomija - ukrajinski saveznici Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države - održat će svoj virtualni sastanak u subotu, na drugu godišnjicu ruske invazije.

U marini na obali Rija, sastanak G20 bit će otvoren sesijom o "rješavanju međunarodnih napetosti".

Ministri će u četvrtak razgovarati o reformi globalnog upravljanja - omiljenom pitanju za Brazil, koji želi veći glas za globalni jug u institucijama kao što su UN, MMF i Svjetska banka.

- Broj i težina sukoba vratili su se na nivo Hladnog rata. To donosi novu hitnost tom pitanju - kazao je vodeći brazilski diplomata za političke pregovore G20 Mauricio Lyrio.

- Moramo prilagoditi međunarodni sistem kako bismo spriječili nove sukobe. Sada samo gasimo požare - izjavio je on novinarima.

Brazil također želi iskoristiti svoje predsjedanje G20 da podstakne borbu protiv siromaštva i klimatskih promjena.

Također će biti prostora za bilateralne sastanke na marginama skupa, iako se susret Blinken-Lavrov čini malo vjerojatnim, s obzirom na eksplodirajuće napetosti zbog smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u zatvoru u petak.

Blinken i Lavrov  posljednji put lično su se sastali na skupu G20 u Indiji u martu 2023.

Osnovana 1999. godine, Grupa 20 okuplja većinu najvećih svjetskih ekonomija,  prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

G20 Brazil
Enmanuel Macron Brazil Luzio Inacio da Silva
0 27.03.2024 08:22
Brazil poplave klizišta stradali
0 26.03.2024 08:25
Brazil obilne kiše
0 25.03.2024 11:25
Brazil temperature rekordi more
0 20.03.2024 09:24
Elmedin Konaković Ministarstvo vanjskih poslova BiH Maria Clara Duclos Carisio Brazil
0 18.03.2024 17:09