videoprilog Đenite Mešanović (Dnevnik 2)

Ministri poznati, javnosti manje poznati njihovi imovinski kartoni

Novi saziv Vijeća ministara BiH zvanično je poznat. U toku su provjere kandidata, nakon čega će oni i zvanično biti potvrđeni u parlamntarnoj proceduri. U novom sazivu ostaju neki stari ministri, a novi su uglavnom dobro poznata politička lica. Ono što je javnosti manje poznato jesu njihovi imovinski kartoni. Među njima je i jedan milioner. Napomena, ovo su zvanični podaci iz CIN-ove baze. Stvarne podatke znaju samo oni.

Ministre će sa pozicije predsjedavajuće Vijeća ministara BiH u naredne četiri godine predvoditi Borjana Krišto. Njen imovinski karton iz 2014. godine pokazuje ušteđevinu od 75 hiljada maraka. U vlasništvu ima porodičnu kuću i jedno vozilo. Njen suprug Branko prijavio je ušteđevinu od oko 150 hiljada maraka.

Prvi po vrijednosti imovine političar je koji dolazi iz RS-a, Sevlid Hurtić iz Doboja bit će ministar za ljudska prava i zbjeglice. I među ostalim ministrima i najbogatiji. U imovinski karton prijavio je da posjeduje imovinu procijenjene vrijednosti čak 13,3 miliona maraka. U toj imovini su višemilionski stanovi, zemljišta, poslovni prostori, garaže. A tokom 2020. godine prijavio je blizu 700 hiljada maraka prihoda.

Po vrijednosti imovine od političara iz RS-a naredni na listi je Nenad Nešić. On je prije četiri godine dio imovine prešutio. A prema podacima koji su zvanični, Nešićeva imovina vrijedna je 680.000 maraka, od čega stanovi u BiH i Crnoj Gori koštaju pola miliona maraka. Vrijednost imovine zavedene po imenom Nešićeve supruge iznosi oko 330 hiljada maraka.

Novo-staro lice lice koje dolazi iz RS-a je Zoran Tegeltija. On će u naredne četiri godine biti ministar finansija i trezora. Prije četiri godine Tegeltija je u kartonu naveo imovinu vrijednu 236.400 maraka, a njegova supruga imovinu vrijednu 211 hiljada.

Staša Košarac ostaje u istom ministarstvu i u narednom mandatu, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Prije četiri godine on je u imovinskom kartonu prijavio imovinu vrijednu 226.000 maraka.

Ministri iz Fedracije koji će u naredne četiri godine biti u Vijeću ministara BiH uglavnom su na ovom nivou vlasti nova imena, ali politički dugi niz godina poznata lica.

Elmedin Konaković, koji će biti na čelu Ministarstva vanjskih poslova, prema imovinskom kartonu, zvanično nije vlasnik nekretnina. Njegova ušteđevina iznosi 60.000 maraka. Ako je suditi prema dostupnim informacijama, njegova supruga raspolaže sa 13 nekretnina, koje je naslijedila. Njihova ukupna vrijednost je oko 3 miliona maraka.

Ministar odbrane Zukan Helez također je dobro znano lice. Ukupna vrijednost njegove imovine, prema dostupnim podacima, iznosi 260 hiljada. U nju su uračunati stan, kuća, zemljište, poslovni prostor i vozilo.

Budući ministar prometa i komunikacija bit će aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. Ukupna vrijednost njegove prijavljene nepokretne imovine iznosi 837 hiljada. U to su uračunati stan i zemljište. Forto posjeduje i dionice u nekoliko kompanija.

Javnosti su manje poznati ministri koji će u novom sazivu sjediti u ime HDZ-a BiH.

Davor Bunoza, novi ministar pravde, diplomirani je pravnik koji radi kao advokat u Mostaru. Njegov imovinski karton još nije dostupan, kao ni njegove stranačke kolegice Dubravke Bošnjak, koja će biti nova ministrica civilnih poslova. O Dubravki Bošnjak dopstupna je informacija iz biografije da je po struci doktorica ekonomskih nauka i dosadašnja zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Dakle, budući ministri novca imaju. A imaju li sluha za potrebne reforme koji će ovu zemlju gurati prema Evropskoj uniji, a time i građane u bar malo bolji životni standard - znat će se uskoro. Jer dosadašnja praksa ukazuje na to da kakva budu prva 3 radna mjeseca - takav bude i cijeli mandat.

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH imovinski kartoni
Borjana Krišto Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 19.03.2023 15:51
Zakon o VSTV Vijeće ministara BiH
0 16.03.2023 15:44
Vijeće ministara BiH EU energetski paket
0 16.03.2023 14:41
Vijeće ministara BiH sjednica
0 16.03.2023 08:00