Ministri odbrane Atine i Ankare zalažu se za dijalog
(Izvor: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU)

Ministri odbrane Atine i Ankare zalažu se za dijalog

Turski ministar odbrane Hulusi Akar razgovarao je danas sa svojim grčkim kolegom Nikosom Panajotopulosom na marginama sastanka NATO-a u Briselu o održavanju dijaloga radi ublažavanja nedavno pojačanih tenzija, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Turske.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da su dva ministra razgovarali o tome da komunikacione linije budu otvorene za rješavanje problema i da fokusiranje na pozitivne bilateralne agende doprinosi dobrosusjedskim odnosima.

Dugotrajne tenzije između Turske i Grčke nedavno su se ponovo rasplamsale, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da Grčka treba da prestane da naoružava ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status i da se pridržavaju međunarodnih sporazuma.

Ankara kaže da su egejska ostrva data Grčkoj prema sporazumima iz Lozane iz 1923. i Pariza iz 1947. pod uslovom da ih ne naoružava.

Atina je saopštila da su izjave Turske o naoružavanju ostrva neosnovane.

Erdogan je prošlog mjeseca rekao da grčki premijer Kirijakos Micotakis za njega "više ne postoji", optužujući grčkog lidera da pokušava da blokira prodaju borbenih aviona "F-16" Turskoj.

Erdogan je prošle nedjelje saopštio da Turska zaustavlja sve bilateralne razgovore sa Grčkom koji su počeli 2021. godine.

Micotakis je početkom sedmice rekao da je stav Turske da dovodi u pitanje suverenitet Grčke nad njenim ostrvima u Egeju "apsurdan" i otežava bilo kakve razgovore između dvije zemlje.

federalna.ba/Srna-Reuters

Turska Grčka
Izrael Turska Recep Tayyip Erdoğan Yair Lapid diplomatija
0 17.08.2022 15:17
sport košarka žene juniorke BiH Grčka Evropsko prvenstvo
0 13.08.2022 20:20
Turska vojska general Ozlem Yilmaz
0 13.08.2022 18:35