videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Nacrt zakona o sudovima na čekanju - konsenzusa nema, dijalog na kušnji

Zasjedalo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Sjednica ponovno bez zakona o sudovima Bosne i Hercegovine. Stavovi su i dalje neusuglašeni, ali je presudio zahtjev ministra Staše Košarca. Uvjet je usvajanje zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Dakle, razmatranje zakona je odgođeno, a za vladajuću koaliciju ostaje otvorena tema za sljedeće sastanke.

Najavljeno pa odgođeno. Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine ponovo na usaglašavanju. Jedan zakon, više tumačenja, dileme oko nadležnosti i neusaglašena lokacija  drugostepenog žalbenog organa. Vijeće ministara bez konsenzusa. Zato, zakon ostaje na istoj poziciji. Daleko od parlamentarne procedure.

“Nismo spremni na njegovo usvajanje sve dok do u detalje ne definišemo da li je ta nadležnost ekvivalent ili je proširena i da li je još uvijek funkcionalna kad je riječ o počinjenim krivičnim djelima u oba entiteta”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (NiP).

U SNSD-u ipak konkretniji. Sve nesuglasice ostaju po strani naspram prioriteta Narodne skupštine RS-a. Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uslov je za ovaj, ali i sve preostale zakone koji će se naći pred Vijećem ministara.

“Ne možemo razmatrati i da je usaglašen, a dobro znate da nije, Zakon o sudu ni o jednom drugom aktu ako prije toga nemamo pripremljen Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Za nas je prioritet Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”, poručio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (SNSD).

Tako Zakon o sudovima ostaje na čekanju dogovora vladajuće koalicije. Do tada, bh. pravosuđu Zakon je potreba, a Bosni i Hercegovini uslov za ulazak u Evropsku uniju.

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zakon o sudovima
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 20.05.2024 15:59
VSTV BiH zakon Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 17.05.2024 12:54
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Vijeće ministara
0 13.05.2024 17:02
Nacrt budžeta budžet BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 10.05.2024 20:58
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Republika Hrvatska Evropski parlament
0 10.05.2024 17:09