Ministarstvo zdravstva Gaze: 20.000 pacijenata čeka na liječenje dok Izrael drži zatvorenim prelaz Rafah
(Izvor: Arhiva)

Ministarstvo zdravstva Gaze: 20.000 pacijenata čeka na liječenje dok Izrael drži zatvorenim prelaz Rafah

Preko 20.000 pacijenata čeka otvaranje prelaza Rafah kako bi napustili Pojas Gaze na liječenje, saopćilo je u subotu Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolu.

Glasnogovornik Ministarstva Ashraf Al-Qudra rekao je "otkad je Izrael ponovo okupirao prelaz Rafah, nijedan pacijent nije mogao napustiti Pojas Gaze".

Naveo je da "čak ni oni koji su u inostranstvu ne mogu da se vrate u svoju domovinu".

"Više od 20.000 pacijenata oboljelih od karcinoma, bolesti srca i krvi čeka otvaranje prelaza u nehumanim uslovima zbog okupacije, opsade i rata istrebljenja nametnutog civilima u Gazi", rekao je Qudra.

Zvaničnik je to nazvao "ratnim zločinom i eklatantnim kršenjem zdravstvenih prava pacijenata propisanih međunarodnim humanitarnim pravom".

Pozvao je međunarodnu zajednicu da interveniše i spasi pacijente od komplikacija i smrti, ističući da su izraelski napadi na zdravstvene ustanove učinili da one ne rade.

Više od 35.903 Palestinca su ubijena u Gazi, uglavnom žene i djeca, osim što je uništeno veći dio teritorije i što je dovelo do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

Gaza zdravstvo