Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS stipendira 335 učenika za deficitarna zanimanja
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS stipendira 335 učenika za deficitarna zanimanja

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo danas je organiziralo potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja u školskoj 2023./24. godini.

Ministrica Naida Hota - Muminović je na pres-konferenciji kazala je "da je ovo već treća godina zaredom od kako Ministarstvo daje stipendije za sva tri razreda trećeg stepena srednjoškolskog obrazovanja".

Naglasila je da je ovim programom obuhvaćeno ukupno 335 učenika, a vrijednost pojedinačne stipendije je 1.300 KM i isplaćuje se jednokratno.

- U saradnji sa školama i poslodavcima detektovali smo listu deficitarnih zanimanja. Već kod plana upisa Ministarstvo objavi da će za određena zanimanja biti i stipendije. Riječ je o finim zanatima, koji su itekako potrebni jednoj industriji i ekonomiji, od zanata elektrostruke, operatera na CNC mašinama, keramičara, kuhara i mnogih drugih poslova za kojima vape poslodavci. Ovo je na neki način input učenicima da kod odabira srednje škole biraju pametno zanimanja gdje će moći brzo, jednostavno naći posao - kazala je Hota - Muminović.

Navela je da se u posljednje tri godine sve više učenika boljeg prosjeka "upisuje na deficitarna zanimanja".

- Ove školske godine izlazi jedna generacija učenika koji su koristili ovu stipendiju cijelo svoje obrazovanje. Mnogi od njih već imaju zagarantovanu praksu kod poslodavaca. To su već pokazatelji da su odabrali pravu listu zanimanja i nadam se da će i ostati kod svojih poslodavaca. Svi se suočavamo sa deficitom kadra u mnogim oblastima, nije to samo problem u BiH, to je regionalni i problem u Evropskoj uniji, ali kroz ove mjere nastojat ćemo privući učenike da se upisiju na zanimanja koja su deficitarna - kazala je ministrica Hota - Muminović.

Dodala je da kod upisne politike Ministarstvo nastoji voditi računa o tome da postepeno povećava upisne kvote, upravo na navedenim deficitarnim zanimanjima.

federalna.ba/Fena

stipendije-deficitarna znimanja