Ministarstvo vanjskih poslova Rusije: Ambasada u Kijevu radi
(Izvor: TASS)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije: Ambasada u Kijevu radi

Rusija je u utorak saopćila da njena ambasada u Kijevu radi kao i obično nakon izvještaja New York Timesa da je Moskva počela evakuaciju porodica zaposlenih u svojim diplomatskim misijama u Ukrajini, javila je agencija Interfax.

New York Times je citirao višeg ukrajinskog zvaničnika koji je rekao da je 18 osoba, uglavnom članova porodica ruskih diplomata, napustilo Ukrajinu 5. januara. Navodi se da je oko 30 drugih napustilo ambasadu u Kijevu i konzulat u Lavovu u zapadnoj Ukrajini narednih dana.

Američki list je također objavio da je diplomatama u druga dva ruska konzulata rečeno da se pripreme da napuste Ukrajinu, prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije komentarisalo svoje konzulate u Ukrajini, ali je za Interfax saopćeno da njihova ambasada u Kijevu radi uobičajeno. Nije saopćeno više detalja.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da nije dobilo nikakvu informaciju iz Moskve o evakuaciji zaposlenih iz njenih diplomatskih ispostava u Ukrajini. Dodaje se da Kijev ne planira da evakuiše ukrajinske diplomate iz Rusije.

Kretanje ruskih vojnih trupa u blizini granice sa Ukrajinom izazvalo je strahove Zapada da Moskva planira invaziju.

Ruske vlasti poriču takav plan, ali su iskoristile zastoj u kampanji za sigurnosne garancije sa Zapada koje bi uključivale zaustavljanje potencijalnog širenja NATO-a na istok i formalni veto na Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku, da se pridruži vojnom savezu.

federalna.ba/Fena

Rusija Kijev ambasada
Rusija Finska Vladimir Putin Sauli Niinisto
0 14.05.2022 20:05
Katalin Novak Mađarska Vladimir Putin Ukrajina Rusija
0 14.05.2022 17:23
Švedska Finska Rusija NATO
0 14.05.2022 15:30
Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski
0 14.05.2022 15:20