Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske izrazilo prosvjed protiv aneksije okupiranih ukrajinskih teritorija
(Izvor: MVEP RH/Twitter)

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske izrazilo prosvjed protiv aneksije okupiranih ukrajinskih teritorija

Veleposlaniku Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske usmeno je izrazilo prosvjed zbog protupravne aneksije četiri okupirane ukrajinske pokrajine u sastav Ruske Federacije.

Državna tajnica za EU poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić pozvala je danas veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andreja Nesterenka, kako bi mu usmeno izrazila prosvjed Republike Hrvatske zbog protupravne aneksije četiri okupirane ukrajinske pokrajine, Donjeck, Lugansk, Zaporižja i Kherson, u sastav Ruske Federacije, a nastavno na protupravne „referendume“ provedene u tim pokrajinama, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

“Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine. Naglasila je da Republika Hrvatska smatra da je navedenim činom ugrožen međunarodni poredak utemeljen na poštivanju prava i da su prekršena temeljna prava Ukrajine na neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, kao temeljnih načela ugrađenih u Povelju UN-a. Jednako tako, odbacila je nuklearne prijetnje Ruske Federacije kao neprihvatljive te istaknula da će ruska mobilizacija, kao i pokušaj prikazivanja dijelova Ukrajine ruskima, dovesti do daljnje eskalacije rata, gubitka ljudskih života i uvođenja novih restriktivnih mjera EU-a kao odgovora na takve ruske korake”, priopćeno je iz MVEP-a RH.

Državna tajnica Metelko-Zgombić ponovila je čvrstu predanost Republike Hrvatske neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine u okviru njezinih međunarodno priznatih granica te naglasila "pravo Ukrajine na obranu od ruske agresije, u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom". Istaknula je solidarnost Republike Hrvatske s Ukrajinom i odlučnost nastaviti joj pružati svekoliku podršku.

federalna.ba/AA

Hrvatska Rusija
Luka Modrić Hrvatska
0 05.12.2022 20:33
Zlatko Dalić Hrvatska
0 05.12.2022 20:22
Dominik Livaković Hrvatska
0 05.12.2022 19:46
Svjetsko prvenstvo Katar Japan Hrvatska
0 05.12.2022 18:49