Ministarstvo poljoprivrede Kantona 10 poziva oprez zbog pojave afričke svinjske kuge
(Izvor: Fena/Vlada Kantona 10)

Ministarstvo poljoprivrede Kantona 10 poziva oprez zbog pojave afričke svinjske kuge

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Uprava za inspekcijske poslove Kantona 10 pozivaju sve uzgajivače svinja na pojačani oprez zbog pojave afričke svinjske kuge.

Iz Vlade Kantona 10 podsjećaju kako je u velikom dijelu Bosne i Hercegovine utvrđeno prisustvo te zarazne bolesti koja se iznimno lako i brzo širi, te predstavlja veliku prijetnju domaćim i divljim svinjama.

Zbog te bolesti, koja je potvrđena na stotinama obiteljskih gospodarstava i farmi, desetke tisuća svinja su uginule ili usmrćene.

Budući da se virus afričke svinjske kuge nezaustavljivo širi, te da postoji veliki rizik od izbijanja bolesti i na području Kantona 10, Ministarstvo i Uprava za inspekcijske poslove ističu kako je od općeg interesa da se pojava bolesti spriječi, a u slučaju pojave da se što ranije otkrije kako bi se posljedice izbijanja svele na najmanju moguću mjeru.

Također, naglašavaju da je u slučaju pojave bolesti naknada štete moguća isključivo za one uzgajivače svinja koji su na vrijeme prijavili sumnju ili uginuće i koji su primjenjivali sve propisane mjere.

Pozivaju se svi držatelji svinja na pojačane opće preventivne mjere kojima je glavni cilj sprečavanje unosa virusa na njihove posjede, posebno na osiguravanje higijenskih uvjeta u objektima za držanje životinja; osiguravanje preventivne dezinfekcije za osoblje i dezinfekcijskih barijera za vozila; postavljanje odgovarajućih tzv. dvostrukih ograda koje će spriječiti kontakt svinja s drugim životinjama posebno s divljim svinjama kod držanja svinja na otvorenim površinama; te zabrana ulaska u krug objekta svim osobama osim onima koje brinu o životinjama.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  i Uprave za inspekcijske poslove Kantona 10 podsjećaju kako je zabranjena nabava, držanje i prodaja svinja iz zaraženih područja, a preporučuje se da se svinje ne nabavljaju ni iz ugroženih područja.

Također, strogo je zabranjena nabavka, držanje i prodaja svinja koje nisu obilježene ušnim markicama.

Prema važećim propisima zaraženim i ugroženim područjima proglašena su naseljena mjesta u većini općina Republike Srpske, Brčko Distrikta i Posavske županije. Ugroženim područjem proglašeno je i jedno naseljeno mjesto na području općine Glamoč.

S obzirom na pad cijene živih svinja u zaraženim i ugroženim područjima očekuje se pojačani promet svinja iz tih područja u Kantonu 10 i drugim kantonima, upozorava se u priopćenju.

Lovci su, također, dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tokom i nakon lova te prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju u svrhu pretraživanja na afričku svinjsku kugu.

federalna.ba/Fena

Kanton 10 afrička svinjska kuga
vodni resursi voda pitka voda Kanton 10
0 19.04.2024 17:38
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42
Kanton 10 Glamoč pučka kuhinja
0 08.04.2024 17:41
afrička svinjska kuga afrička kuga svinja
0 16.03.2024 13:18