'Rusija blokiranjem pristupa lijekovima počinila zločin protiv čovječnosti'

'Rusija blokiranjem pristupa lijekovima počinila zločin protiv čovječnosti'

Ukrajinski ministar zdravlja Viktor Ljaško optužio je ruske vlasti da su počinile zločin protiv čovječnosti blokiranjem pristupa lijekovima u okupiranim oblastima.

U intervjuu za AP, ukrajinski ministar zdravlja rekao je da su ruske vlasti u više navrata blokirale napore da se ljudima u okupiranim gradovima i selima obezbijede lijekovi koje subvencioniše ukrajinska država.

"Tokom čitavih šest meseci rata Rusija nije dozvolila prave humanitarne koridore kako bismo mogli da obezbijedimo sopstvene lijekove pacijentima kojima su potrebni", rekao je Ljaško u ministarstvu zdravlja u Kijevu u petak uveče.

On je rekao da je Rusija ovo učnili "s namjerom" i da Kijev smatra da je riječ o zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima koji će biti dokumentovani.

Ukrajinska vlada ima program koji obezbjeđuje lijekove osobama sa rakom i hroničnim bolesnicima.

Uništavanje bolnica i infrastrukture zajedno sa raseljavanjem oko sedam miliona ljudi unutar zemlje ometalo je i druge oblike liječenja, podaci su Ujedinjenih nacija i ukrajinskih zvaničnika.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zabilježila 445 napada na bolnice i druge zdravstvene ustanove tokom ruske invazije.

Ljaško je upozorio da su sekundarni efekti tih napada daleko ozbiljniji.

"Kada su putevi i mostovi oštećeni u oblastima koje sada kontrolišu ukrajinske snage teško je nekoga ko je imao srčani ili moždani udar odvesti u bolnicu...Zato rat odnosi mnogo više žrtava", rekao je ministar.

federalna.ba/Beta

 

Ukrajina Rusija pristup lijekovima
Rusija prijateljska utakmica fudbal nogomet
0 25.09.2022 11:39
Ukrajina Rusija referendum Vijeće sigurnosti UN
0 25.09.2022 09:03
Ukrajina Rusija Đuro Kozar Dnevnik 2
0 24.09.2022 21:01
mobilizacija Rusija Beograd Srbija
0 24.09.2022 20:03
Vladimir Putin mobilizacija Rusija
0 24.09.2022 17:36