Ministar Lakić održao radni sastanak u RMU Zenica

Ministar Lakić održao radni sastanak u RMU Zenica

Na poziv federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića održan je sastanak u Rudniku mrkog uglja „Zenica“ u Zenici, na kojem je izvršena analiza aktuelne problematike u Rudniku mrkog uglja „Zenica“ u Zenici.

Na sastanku su pored ministra i saradnika učestvovali generalni direktor JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo i izvršni direktor za proizvodnju tog preduzeća, rukovodstvo RMU„Zenica“ u Zenici, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Nakon izvršene analize, na sastanku je zaključeno je da će se izvršiti usvajanje Odluke o trajnoj obustavi izvođenja rudarskih radova u rudarskom objektu „Stara jama“ u RMU „Zenica“ u Zenici.

Takođe, zaključeno je da se najkasnije do 2. oktobra 2023. godine od Stručnog tima imenovanog od direktora RMU „Zenica“ sačini prijedlog novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Rudniku a sve s ciljem optimalizacije brojnog stanja u ovom rudniku.  

Predstavnici JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo su predstavili problematiku sa kojom se suočavaju, a u vezi sa obezbjeđenjem dodatnih sredstava za RMU Zenica, a koja bi koristila za isplatu plate radnicima u ovom rudniku za mjesec august 2023. godine, te koja je jednim dijelom proizvedena i nerealizacijom planiranih proizvodnih rezultata u RMU „Zenica“ za mjesec august i septembar 2023.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH su po pitanju isplate augustovske plate istakli da se, imajući u vidu složenost problematike i ne obezbjeđenje planirane proizvodnje za mjesec august tekuće godine, pokuša iznaći rješenje isplate plata radnicima, a sve u skladu sa odlukom o prestanku rada, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi  Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

federalna.ba/Fena

RMU Zenica
RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica rudnik Zenica
0 26.02.2024 17:49
RMU Zenica rudnik Zenica rudari zenički rudari
0 30.12.2023 20:38
Rudnik mrkog uglja Zenica RMU Zenica penzionisani radnici program socijalnog zbrinjavanja
0 20.12.2023 14:55
RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica rudnik Zenica sistematizacija Federalni radio
0 31.10.2023 16:56
RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica rudnik Zenica sistematizacija tehnološki višak
0 30.10.2023 17:23
RMU Zenica problematika
0 04.10.2023 10:55