Ministar Helez u tvornici "Igman": Građani BiH trebaju biti mirni i sigurni

Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti potpuno mirni, stabilni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH – poručio je u Konjicu zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH i ministar obrane BiH Zukan Helez prilikom posjete tvornici ''Igman'' Konjic.

Rekao je kako je danas posjetio jednu od najboljih i najvećih tvornica namjenske industrije u Bosni i Hercegovini te jednu od najjačih tvornica na svijetu kada je u pitanju streljivo.

- Gdje god idem po svijetu, jedna od točaka dnevnog reda je namjenska industrija. Igman iz Konjica je nezaobilazan. Meni je velika čast i zadovoljstvo da Bosna i Hercegovina, posebno u turbulentnim političkim vremenima, ima ovakvu jako visoko sofisticiranu proizvodnju municije. Posebno me fascinira da su usavršili jedan novi proizvod, domaći proizvod jako bitan za Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o puški koja će biti kompletan bosanskohercegovačkih proizvod – rekao je ministar Helez.

-Na svjetskom vrhu-

Kako dodaje ministar Helez, danas je stvarnost ono što je nekada bio san. Poručio je građanima Bosne i Hercegovine da mogu biti sigurni u sigurnost naše države i njezinih granica sve dok je Igmana u Konjicu, i drugih tvornica namjenske industrije u BiH.

- Kada je u pitanju ovo što proizvodi Igman Konjic, mi smo u samome vrhu u čitavom svijetu. To odgovorno tvrdim. I ostala namjenska industrija u samom je svjetskom vrhu. Siguran sam da je namjenska industrija Bosne i Hercegovine vodeća na zapadnom Balkanu te da smo u Europi među značajnim zbog toga što je Europa dugo godina zagovarala pacifizam, zagovarala je mir i nisu mislili da će se ponovno nekada dogoditi rat. Europa se polako budi nakon rata u Ukrajini, ali mi smo već odavno budni – naglasio je ministar.

Kaže da su Oružane snage Bosne i Hercegovine spremne obraniti državu, što je njihova ustavna obveza. Govoreći o njihovom opremanju, Helez je istaknuo da je dogovoren i uplaćen uvoz pet helikoptera te nekoliko borbenih transportera.

- Imamo još nešto što nema nitko u regiji, nešto što je dogovoreno da uvezemo, ali neću još o tome govoriti. To ćete vidjeti svi novinari na velikoj press konferenciji koju ćemo organizirati kad to nabavimo. Također, nabavljamo radare i prvi put da ćemo u potpunosti kontrolirati sigurnost našega neba. Sve su to određene pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga. Ponosan sam da imamo domaću proizvodnju, ali i da imamo naše partnere i prijatelje od kojih uvozimo ono što nemamo – zaključio je ministar Helez.

-Zaposleno 1430 djelatnika-

Kako je napomenuo generalni direktor tvornice Đahid Muratbegović, posjeta ministra obrane BiH Zukana Heleza tvornici "Igman" Konjic bila je značajno priznanje za ovu kompaniju.

- Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u kompaniji, broju zaposlenih i poslovima koje imamo. Razgovarali smo o našim budućim zadacima i viziji. Obišli smo proizvodnju i ovaj put smo pokazali nešto što dosad nismo prikazivali drugim posjetiteljima - kazao je Muratbegović.

Najavio je planove za proizvodnju većih kalibara te obnovu stare opreme s novom kako bi se povećala produktivnost.

- Trenutno proizvodimo zaključno s kalibrom 12,7, a razmišljamo o obnavljanju stare opreme s novom kako bismo povećali produktivnost. Trenutno imamo 1430 radnika, a s povećanjem proizvodnje i uvođenjem treće smjene taj broj bi se svakako mogao povećati - dodao je Muratbegović.

federalna.ba/Fena

Zukan Helez Igman Konjic namjenska industrija
helikopter gašenje požara Zukan Helez Nenad Stevandić prijetnje
0 23.07.2024 20:19
Zukan Helez Aleksandar Goganović Prijedor defile
0 07.07.2024 19:35