Ministar Dedić otvorio 'Dane jagodastog voća' u Čeliću

Ministar Dedić otvorio 'Dane jagodastog voća' u Čeliću

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić otvorio je danas 26. manifestaciju “Dani jagodastog voća BiH” u Čeliću. 

Istakao je dragocjen doprinos proizvođača jagodastog voća razvoju domaće prehrambene industrije i podsjetio da su, zahvaljujući upravo njima, bosanskohercegovačke jagode nadaleko čuvene.

- Čelić je, kako u našoj zemlji tako i van granica Bosne i Hercegovine, poznato mjesto po uzgoju kvalitenih sorti jagoda. Vrijedni ljudi ovog kraja zasijali su na stotine dunuma jagoda. Njihova pažnja i trud zaslužuju maksimalnu podršku, jer su primjer kako se uz posvećen pristup mogu ostvariti kvalitetni rezultati u ovom sektoru proizvodnje - naveo je Dedić.

Dodao je da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva putem Ureda za koordinaciju projekata (PCU) koji realizira IFAD-ove projekte osiguralo podršku u sadnji jagoda na području općine Čelić, na ukupno 300 dunuma (30 ha).

- Do danas je podignuto i zasađeno 300 plastenika, svaki površine 1.000 m2. Osim ove vrste podrške proizvođači jagodastog voća, ali i svi drugi poljoprivrednici sa područja ove općine svake godine ostvaruju redovne podrške za proizvodnje koje iznose oko 700.000 KM - izjavio je Dedić.

Također, istaknuto je da je u proteklom periodu resorno federalno ministarstvo podržalo dva infrastrukturna projekta a riječ je o izgradnji lokalnog puta i brane na akumulaciji Šibošnica na području te općine.

U novom projektu IFAD-8 planirana su sredstva i za sufinansiranje start paketa za sadnju jagode od 350.000 KM, te podrška izgradnji tržnice u Čeliću sa 160.000 KM.

Na ovogodišnjem Sajmu jagoda u Čeliću, koji se održava od 1980., očekuje se učešće oko 500 izlagača, kao i posjeta ambasadora nekoliko zemalja u Bosni i Hercegovini. Uime domaćina i organizacionog odbora, riječi dobrodošlice uputili su načelnik Čelića Admir Hrustanović i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Ova trodnevna privredno-turistička manifestacija, ima i kulturni, zabavni, sportski i edukativni karakter. Između ostalog, bit će upriličeno takmičenje uzgajivača jagode općine Čelić, a u susret ovom događaju, organizirano je i takmičenje likovnih i literarnih radova o temi Jagoda, učenika od 5. do 9. razreda osnovne škole, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

Čelić
Čelić poplave poplava Fadil Novalić
0 12.06.2022 19:51
Admir Hrustanović Čelić poplave
0 11.06.2022 12:23
poplave Čelić
0 10.06.2022 18:19
Čelić Šemsudin Dedić Federalni radio
0 21.05.2022 16:36