videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Suočen s oštrim kritikama, Dodik odgovorio krivičnim prijavama

Zvaničnici američke diplomatije osuđuju uporno opiranje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika odlukama visokog predstavnika. Potpisivanje ukaza kojim odbija ovlaštenja visokog predstavnika, državni sekretar SAD-a Antony Blinken nazvao je antiustavnim i antidejtonskim.

A potencijalne nove poteze SAD će spremno dočekati sankcijama, poručio je Gabriel Escobar. Osude potpisivanja ukaza su brojne. No, Dodika nisu zaustavile, pa je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivične prijave protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine, direktora Službenog lista Bosne i Hercegovine.

Nakon potpisivanja ukaza, Milorad Dodik nastavlja u istom pravcu. Krivičnu prijavu podnio je protiv Christiana Schmidta jer se, tvrdi, neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika. A zbog objavljivanja Schmidtovih odluka, Dodik je podnio krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu protiv direktora Službenog lista Bosne i Hercegovine Dragana Prusine.

„Christian Schmidt se lažno predstavlja kao službeno lice, čime je počinio krivično djelo neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje iz Krivičnog zakonika Republike Srpske. Prusina Dragan, kao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, iskorištavanjem svog položaja teže je povrijedio prava drugoga čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.“

Direktorica Službenog glasnika RS-a podnijela ostavku, na njeno mjesto izabran Miloš Lukić

Dosadašnja vršiteljica dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milka Devušić podnijela je ostavku. Ovaj potez dolazi u trenutku velikog pritiska na vlasti RS-a zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja, ali i izmjena Krivičnog zakona BiH koje su prije nekoliko...

Dok je Dodik posvećen krivičnim prijavama, pristužu reakcije na njegove prethodne poteze. Američki državni sekretar Antony Blinken putem Twittera potpisivanje ukaza označava antiustavnim. A specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar poručuje da još nije vrijeme za smjenu Milorada Dodika, ali da će SAD vrlo oštro reagirati i uvesti nove sankcije ukoliko dođe do realizacije najavljenog referenduma.

„Potpisivanjem zakona kojim predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbija ovlaštenja visokog predstavnika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i podriva Dejtonski sporazum. Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR, Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter“, poručio je Blinken.

„Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših obaveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagirati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlasti“, naglasio je Escobar.

Poruka Blinkena, čini se, nije zabrinula Dodika. Kaže, jasno mu je da Blinken nije pisao, a ni čitao objavljeni tvit.

„Rukopis nam je poznat, loše namjere pravog pisca također. Sve što bi sekretar Blinken mogao da uradi, a zaista bi pomoglo smirivanju političkih strasti u Bosni i Hercegovini je da američkog ambasadora iz Sarajeva vrati kući“, poručio je Dodik.

Oštre poruke Schmidta o potezima Dodika: Ne znam koju vrstu droge konzumira

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i neophodno je poduzeti korake ka deeskalaciji kao i konstruktivne poteze da bi bilo moguće vidjeti zemlje te regije u Uniji, poručili su učesnici 16. Dubrovnik foruma. Ocjenjuju i da je potrebno osigurati političku stabilnost, ali i obuzdati štetne utje...

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini poručuju da eskalacija ne vodi naprijed. Produbljuje političku krizu i dovodi do dalje pravne nesigurnosti:

„Potpis predsjednika RS-a Dodika na amandmane kojima se onemogućava objavljivanje odluka visokog predstavnika nema pravnu vrijednost.“

Potpisivanje ukaza, osudili su i koalicioni partneri iz Federacije. Stranke Trojke međunarodnoj zajednici poručuju da je vrijeme da odluči može li SNSD posmatrati kao partnera za izgradnju mira ili kao ruske partnere za njegovo rušenje.

„Novi potezi Milorada Dodika predstavljaju kršenje Dejtonskog sporazuma, što je direktno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu. Nažalost, svjedočimo da je Dodik odbio i odbija konstruktivni rad u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, pa i samog bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska“, stoji u zajedničkom saopćenju SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

U istom tonu stiže i reakcija predsjedavajućeg Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića. Upozorava i na posljedice:

„Milorad Dodik već polako gubi u bespućima svog poltiičkog djelovanja. Mislim da se ni on više ne sjeća šta je kada izjavio. Ovo što sad radi Dodik je da on sam ubrzava svoj odlazak sa političke scene.“

Schmidt i Dodik razvlašćuju jedan drugog, a dok traje njihova predstava država nam curi kroz prste, poručio je reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

„Bošnjačke vođe uživaju u pohvalama kojima ih stranci časte, za kooperativnost i kompromise, a mi im dajemo podršku ili kritiku po društvenim mrežama. Ačkosum bilo našoj gluposti!“, istakao je reis Kavazović.

Inače, krajem sedmice Schmidt je boravio u posjeti reisu Kavazaviću, a u zaključku sastanka izrazili su uvjerenje da su posljednje intervencije visokog predstavnika doprinijele smirivanju političke i sigurnosne situacije.

federalna.ba

Milorad Dodik Christian Schmidt Antony Blinken Gabriel Escobar Husein ef. Kavazović Denis Zvizdić