Milki Podrug-Kokotović uručen Zlatni lovorov vijenac MESS-a

Milki Podrug-Kokotović uručen Zlatni lovorov vijenac MESS-a

Milka Podrug-Kokotović, prvakinja dubrovačkog Kazališta Marin Držić, dobitnica je ovogodišnjeg Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, priznanja koji joj je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijelila Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

- Iznenadila me, a više ganula ova nagrada. Ako me pitate šta mi znači gluma, to je moj život i ostvarila sam rezultate zato što sam iskonski dala sve za glumu. Danas, ovaj dan kad primam ovu nagradu, potvrda je za sve ono što sam ostvarila u svom životu i uživala u tome. Teško je bilo, ali sam presretna što sam bila uronjena u glumački svijet i što sam dala to na pozornici ljudima – izjavila je Podrug-Kokotović na ceremoniji dodjele nagrade.

Tom prilikom, direkor Narodnog pozorišta Dino Mustafić istakao je da je ona glumica koja se, zapravo, nikada nije oprostila od glume.

- Ona je, naprosto, kako mi kažemo u Sarajevu, rođena glumica i njen umjetnički opus je impresivan. Taj Milkin život je na pozornicma vibrirao i više od 6-7 decenija, a ona je i u osamdesetim godinama na pozornicama također bila vitalna i igrala – dodao je Mustafić.

Milka Podrug-Kokotović, karijeru je počela kao studentica sarajevskog Dramskog studija na pozornici Narodnog pozorišta Sarajevo. Rođena je u Dicmu 1930., a djetinjstvo i mladost provela je u Splitu, gdje je završila i Klasičnu, a potom upisuje glumačku školu u Zagrebu.

Nakon prve godine i dobijene stipendije, odlazi u Sarajevo pohađati još tri godine. U Sarajevu je i diplomirala. Za kazališni angažman odabrala je Dubrovnik i od 1954. godine do danas mu je ostala vjerna. Samo je četiri puta glumački izbivala iz domicilnog mjesta, u Teatru ITD, Zagreb, HNK Split i u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

Snimila je niz igranih filmova, kao i televizijskih drama i serija. Od 1960. do danas, dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, kako prigodnih i godišnjih, tako i nagradu za životno djelo Grada Dubrovnika. O Milkinom glumačkom umijeću su s divljenjem i poštovanjem pisali ugledni kritičari, teatrolozi i kazalištarci.

U svojoj prebogatoj glumačkoj karijeri među brojnim nagradama i priznanjima je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS za ulogu "Jokaste“ u predstavi "Feničanke“ u režiji Paola Magellija, 1988. godine. Na MESS-u je također gostovala sa svojim Kazalištem Marin Držić sa predstavom "Višnjik“ 1984. u režiji Ivice Kunčevića.

Posebno je zabilježen njen dolazak u opkoljeno Sarajevo u studenom 1995. kada je na sceni Kamernog teatra 55 izvela monodramu "Tužna Jele“ prema "Ekvinociju“ Ive Vojnovića koji je na scenu postavio Ivica Kunčević.

federalna.ba/Fena

MESS Milka Podrug-Kokotović