Milioni Sirijaca i ovaj Bajram dočekali u kampovima i lošim uslovima

Milioni raseljenih u Siriji još jedan Kurban-bajram dočekuju u sjeni rata i siromaštva u Idlibu.

Dogovoreno primirje jest donijelo značajni prekid sukoba u Idlibu, ali mještani te regije i dalje stalno strahuju od napada snaga lojalnih režimu Bashara al-Assada.

Idlib, najveću enklavu pod kontrolom sirijske opozicije, naseljavaju uglavnom protjerani stanovnici iz drugih sirijskih regija koji još jedan Kurban-bajram dočekuju daleko od svojih ognjišta.

Milioni ljudi i ovaj praznik muslimana dočekuju daleko od svojih kuća i u neuslovnim kampovima. 

Mustafa Emin je prije dvije godine morao napustiti kuću na jugu Idliba.

Kako je kazao, poželio je bajram u krugu prijatelja i rodbine. 

"Prije nego smo napustili svoju kuću, klali smo kurban svaki bajram. Sada sjedimo u šatoru na planini", ispričao je Emin. 

Poručio je da su ostavili sve iza sebe, sada nema posla i žive u jako teškim uslovima.

Imad Davut je kazao da bajrami, koje sada dočekuju u šatorskim naseljima, nisu ni slični onim koje su ranije dočekivali. 

Kako je kazao, porodice su rastavljene, smještene su u različitim kampovima.

"Nema ni sreće ni radosti. Kad nam neko donese meso, tada ga i jedemo. Ne možemo ga kupiti. Sve je vrlo skupo", rekao je Davut.

Prema njegovim riječima, Bajram prolazi kao i svaki drugi dan, svaka kuća ispunjena je tugom i boli za najbližim koji su ubijeni u napadima.

Davut je dodao da je praznik prošao kao normalan dan, u svakoj kući bilo je tuge i bola, a svi su izgubili rođaka u napadima režima.

"Nedostaje nam naše selo. Želimo se što prije vratiti", dodao je Davut.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Turska i Rusija su u martu prošle godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u protekle četiri godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

federalna.ba/AA

Sirija Idlib izbjegli Kurban-bajram